İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Anneler Günü, perakendede yılbaşından sonra en çok harcamanın yapıldığı gün." ifadesini kullandı.

BMD'den Anneler Günü'ne ilişkin yapılan açıklamaya göre, Anneler Günü mücevher, kozmetik, restoran, hazır giyim ürünleri ve küçük ev aletleri başta olmak üzere perakende satışlarına büyük bir canlılık getiriyor.

Anneler Günü’nün kutlandığı mayısta bir önceki ve sonraki aylara göre hem kredi kartıyla işlem sayısında hem de harcama miktarında gözle görülür artış dikkati çekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BMD Başkanı Öncel, Anneler Günü’nün, perakendede yılbaşından sonra en çok harcamanın yapıldığı gün olduğunu belirterek, markaların büyük bölümünün kampanyalarla bu özel günü karşıladığını kaydetti.

Öncel, “Annelerimiz bizim için çok değerli. Onlara minnet borcumuzu, evlatlık görevimizi yerine getirmek için her gün üstümüze düşen görevler var. Ancak mayıs ayının ikinci pazar gününün, annelerimizle bir araya gelmemizde, özlem gidermemizde sembolik bir anlamı oluyor.” ifadelerini kullandı.


- Bazı ürünlerin satışında yüzde 100'e varan artış


Sinan Öncel, Anneler Günü haftasında hediyeliklere yönelen talebin perakende satışlarına olumlu yansıdığını aktararak, yılbaşından sonra hediyelik için en çok harcamanın Anneler Günü’nde yapıldığını bildirdi.

Anneler Günü’nün kutlandığı hafta sonu restoran, mücevher, kozmetik, hazır giyim, terlik ve küçük ev aletleri ürünlerinin satışında yüzde 100’e varan artışlar görüldüğünü belirten Öncel, şunları kaydetti:

“Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerini incelediğimizde de Anneler Günü’nün kredi kartı harcamalarına etkisi açıkça görülebiliyor. Örneğin, 2017’nin nisan ayında 46,3 milyar TL olan kredi kartı ile alışveriş miktarının mayısta 50,4 milyar TL’ye yükseldiğini, Babalar Günü’nün de olduğu haziranda yeniden 47,6 milyar TL’ye gerilediğini görüyoruz. 2017 mayısında nisan ve hazirana göre kredi kartıyla işlem sayısında da 15-16 milyon adetlik bir fark bulunuyor. Yine 2017 için konuşmak gerekirse, nisan ayında 280 milyon 754 bin adet olan kredi kartıyla işlem sayısı mayısta 296 milyon 700 bine yükseliyor, haziranda tekrar 281 milyon 724 bine düşüyor. Son 5 yıla baktığımızda, hepsinde benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Bu tabloda yaz sezonu alışverişinin mayıs ayında yoğunluk kazanmasının etkisi bulunsa da temel nedenlerden birinin Anneler Günü olduğunu söyleyebiliriz.”

BMD üyesi markaların 110 ülkede 3 bin 150 mağaza ve 11 bin 500 civarında satış noktası bulunduğunu hatırlatan Öncel, Anneler Günü öncesi benzer canlılığın yurt dışında da yaşandığını bildirdi.

Öncel, “Suudi Arabistan’dan ABD’ye, Kazakistan’dan Mısır’a kadar dünyanın dört bir yanında Türk markalarının ürünlerinin Anneler Günü hediyesi olarak sunulmasından ayrıca gurur duyuyoruz.” ifadesini kullandı.

Öncel, Anneler Günü’nün yaza hazırlanan perakende için doping etkisi yapacağını ve sezona çok daha moralli başlayacaklarını kaydetti.