ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, verimsizliğin, ekonominin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) uygulamaya girdiğinde esnafın en önemli sorunlarından olan plansız ve verimsiz yatırımlar büyük ölçüde azalacak. Ruhsatsız ve kayıt dışı iş yeri kalmayacak." ifadelerini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, iş yeri açılışı başvurularında esnaf ve sanatkarların çok sayıda bürokratik işlemle zaman kaybettiğine dikkati çekti.

Söz konusu işlemler sırasında 317 civarında belge düzenlendiğini vurgulayan Palandöken, "En son başvuruda bulunulan kurumdan belge alınamaz ve başvuru reddedilirse yapılan yatırım ve ödenen harçların tamamı boşa gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, PERBİS uygulamasının hayata geçmesiyle tüm kurum ve kuruluşlarına internet üzerinden eş zamanlı başvuru yapılabileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"PERBİS ile esnafın en önemli sorunlarından olan plansız ve verimsiz yatırımlar büyük ölçüde azalacak. Ruhsatsız ve kayıt dışı iş yeri kalmayacak. İş yeri açılışlarında aynı sokakta, aynı meslek kolunda faaliyette bulunan bir başka esnaf varsa, başvuruda bulunan esnaf uyarılacak ve ona alternatif lokasyonlar önerilecek."