Rekabet Kurulu, Turkcell'in abonelerine, üçüncü şahıs ya da firmalardan mal ve hizmet alımları sırasında sağladığı indirimler ile tekel bağımlılığını artırarak rekabeti bozduğu iddiası üzerine yaptığı inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Rekabet Kurulu, 9 Haziran 2011 tarihli Kararlarını açıkladı. Buna göre Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin abonelerine, üçüncü şahıs ya da firmalardan mal ve hizmet alımları sırasında sağladığı indirimler ile tekel bağımlılığını artırarak rekabeti bozduğu iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, 4054 sayılı Kanun uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar veren Rekabet Kurulu, şikayetin reddine karar verdi.
Kurul, Konya'da faaliyet gösteren Koçaklar Otomotiv Traktör San. Tic. Ltd. Şti.'nin traktör satışlarındaki uygulamalarıyla 4054 sayılı Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, 4054 sayılı Kanun uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığını, şikayetin reddini karara bağladı.

-PEYMAN KURUYEMİŞ'E SORUŞTURMA YOK-

Kurul, Peyman Kuruyemiş Gıda Aktariye Kimyevi Maddeler Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'nin satış noktalarına mali destek vermek suretiyle başvuru sahibinin anılan noktalardan kuruyemiş satışı yapmasını engellediği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda dosya konusu iddialara ilişkin olarak soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Bununla birlikte, Peyman Kuruyemiş Gıda Aktariye Kimyevi Maddeler Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ile dağıtıcıları arasında imzalanan Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi'nin doğrudan veya dolaylı olarak fiyat tespiti uygulamasına yol açabilecek nitelikte ifadeler içeren ilgili maddelerinin yeniden satıcıların kendi satış fiyatlarını ve bunu etkilemesi muhtemel benzeri unsurları kendi özgür iradeleriyle belirlemelerine engel olmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca Kurul, rekabet etmeme yükümlülüğünün süresine ilişkin maddelerin ise sözleşmenin yürürlükte olduğu sürece uygulanacak rekabet etmeme yükümlülüğü açısından en fazla 5 yıl, sözleşmenin bitiminden itibaren uygulanacak rekabet etmeme yükümlülüğü açısından ise en fazla 1 yıl ile sınırlı olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Kurul bu çerçevede söz konusu sözleşmenin 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği kapsamında muafiyetten yararlanacağına karar verdi.

-COMPASS GROUP HOLDİNG'İN SOFRA HİSSELERİNİN YÜZDE 49.88'İNİ DEVRALMASI İŞLEMİNE İZİN ÇIKTI-

Rekabet Kurulu, Compass Group Holdings PLC tarafından Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş.'nin hisselerinin yüzde 49.88'inin STFA Yatırım Holding A.Ş.'den devranılması işlemine, 4054 sayılı Kanun'un 7. maddesi ve 2010/4 sayılı Tebliğ'de belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verildi.(ANKA)