Prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümler, halen Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken, SGK kolları sıvayıp, getirilecek kolaylıkları kamuoyu ile paylaştı.

SGK Samsun İl Müdürlüğü'nde Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan ile basın toplantısı düzenleyen Acar, yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda ekonomideki canlanmanın göstergelerinden olan sigortalı ve iş yeri sayılarında önemli artışlar gözlendiğini, bu kapsamda 4A, 4B ve 4C kapsamında 50 milyar TL'ye yakın bir prim alacakları bulunduğunu belirten Acar, bunları yapılandırmak üzere ciddi kolaylar sağlandığını ifade etti.

SGK'nın prim alacaklarının yeniden yapılandırılması ile prim borcu bulunanlara yönelik çıkacak kanun kapsamında oluşan her türlü imkandan yararlanmalarını istediklerine dikkat çeken Acar, "Bu anlamda Samsun'dan yola çıkarak Türkiye genelinde bir seferberlik başlattık. Yasa henüz yayınlanmamış olmakla birlikte prim borcu olanlara yönelik getirilen kolaylıkları duymayan kalmasın istiyoruz." dedi.

SGK'nın; 4A, 4B ve 4C kapsamında sigortalı olanlardan toplam 50 milyar TL'ye yakın bir alacağı bulunduğunu hatırlatan Acar, şöyle konuştu: "Bu kanun bu açıdan çok önemli. Bu anlamda kurumumuza olan borçların tahsilinde herkese büyük görevler düşüyor. SGK'nın artık yavaş yavaş kontrol edilebilir noktaya geldiğini söyleyebiliriz. Gelir gider açığı olumlu yönde kapanıyor. 2010'da geçici gerçekleşme rakamlarına göre toplam gelirimiz 94 milyar 481 milyon TL iken giderimiz de 121 milyon 205 milyon TL, açık ise 26 milyar 724 milyon TL olarak belirlendi. Daha önceki yıllara göre kıyas yaptığımızda SGK sistemindeki açıklarda ciddi tutarda azalışlar görülüyor. Bu tablo SGK'nın iyi yerlere geldiğinin bir göstergesidir."

SGK'ya prim borcu olanlar için ciddi planlar yaptıklarını da kaydeden Acar, çıkacak kanunla birlikte 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte 4 ayrı ödeme planları hazırladıklarını, bu fırsatların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

(CİHAN)