İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat 2018'in, ihracat tarihindeki en iyi şubat ayı olduğunu belirterek, "Kasım 2016'dan bu yana, tam 16 aydır ihracatımızda artış açıklıyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar artışlara devam ederek, son 10 yılın en uzun soluklu artış trendini yakalayacağız." açıklamasını yaptı.

Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Afrika heyetinde olduklarını, ziyaret kapsamında Cezayir ve Moritanya'da başarılı temaslarda bulunduklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 yıl önce başlattığı Afrika açılımının devam ettiğine dikkati çeken Büyükekşi, Afrika ülkeleriyle hem siyasi hem de ticari anlamda yeni ortaklıklara imza atacaklarını kaydetti.

Büyükekşi, Şubat 2018'in, ihracat tarihindeki en iyi şubat ayı olduğunu vurgulayarak, "Şanlı ordumuz Afrin'de destan yazarken, ihracatçılarımız da ihracat rakamlarıyla ülkemize moral vermeye devam ediyor. Kasım 2016'dan bu yana, tam 16 aydır ihracatımızda artış açıklıyoruz. Son 10 yıldır böyle uzun süreli bir artış temposunu sadece 2011-2012 döneminde yakalamıştık. İnşallah yıl sonuna kadar artışlara devam ederek, son 10 yılın en uzun soluklu artış trendini yakalayacağız."değerlendirmelerini yaptı.

İhracatın başarılı seyrine değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Ocak ayında Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile Ankara'da gerçekleştirdiğimiz toplantıda, bu yılı 'İhracatta Rekorlar Yılı' ilan etmiştik. Orta Vadeli Plan'daki (OVP) 169 milyar doları aşacağımızı, 170 milyar doların üzerine çıkacağımızı belirtmiştik. İlk iki aylık veriler, hedeflerimize sapmadan ilerlediğimizi ortaya koyuyor. Kalan aylarda da bu başarının artarak devam etmesini bekliyoruz. Ocakta ihracat yüzde 10,7 artışla 12,5 milyar dolar olmuştu. Şubatta da yüzde 14,8'lik bir artış yakaladık. Artık 'İhracatımız artacak mı, artmayacak mı?' diye değil, 'Artış tek haneli mi, çift haneli mi olacak?' diye düşünüyoruz. Şubat ayıyla birlikte çift haneli artışa adeta alıştık."


- "Aynı malı, daha yüksek fiyattan ihraç ettik"


Mehmet Büyükekşi, otomotiv sektörünün rekorlara devam ettiğini, sektörün şubat ihracatının yüzde 22'sini tek başına sırtladığını dile getirdi.

Şubatta ihracatın miktar bazında yüzde 1,5 yükselişle 9,5 milyon tona çıktığını aktaran Büyükekşi, "Değer bazında ihracat yüzde 14,8 arttı. Yani aynı malı, daha yüksek fiyattan ihraç ettik. Bu da ihracatımızın birim fiyatına olumlu yansıyacak son derece önemli bir gelişme. Her platformda dile getirdiğimiz, sayısız etkinlikle oluşturmaya çalıştığımız Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma bilinci, ihracatımıza yansımaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) geçen günlerde 12 aylık verileri açıkladığını anımsatarak, şunları ifade etti:

"DTÖ'nün aylık verilerini takip ettiği 70 ülkenin toplam ticareti, geçen yıl yüzde 10 artışla 16,3 trilyon dolara çıktı. İhracatta Çin yüzde 8,2, Almanya yüzde 8,6, ABD yüzde 6,6 artış kaydetti. Biz de Türkiye olarak, 'Atılım Yılı' ilan ettiğimiz 2017’de yüzde 10,2 artışla küresel rakamların üstünde bir performans sergiledik. Büyümede rekorlar kırdık, istihdamda önemli artışlar yakaladık. Bu başarılı gidişatı 2018'de de devam ettireceğiz. Hükümetimizin bizlere verdiği desteklerden aldığımız güçle, dünyanın her köşesinde bayrağımızı gururla dalgalandırıyoruz."

Geçen yıl "İlk 1.000 İhracatçı" araştırması için çalışmalara başladıklarını hatırlatan Büyükekşi, bunun sonuçlarını mayısta açıklayacaklarını, firmaların ödüllerini haziranda gerçekleştirilecek genel kurulda alacaklarını bildirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, bu yıl "İlk 1.000 İhracatçı" listesinde firmaların il bazında yüksek bir çeşitliliğe sahip olduğunu aktararak, "Listede tam 49 ilimizden firmalar yer alıyor. Mardin'den, Şırnak'tan, Çankırı'dan ve Anadolu'nun pek çok ilinden ihracatçılarımız 'İlk 1.000 İhracatçı' arasında kendilerine yer buldu. İhracatın tüm Türkiye'ye yayılıyor olduğunu görmek bizim için oldukça sevindirici." değerlendirmelerini yaptı.


(Bitti)