ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da adeta yatırım seferberliği olan Cazibe Merkezleri'nin belki de isim değişerek, biraz daha farklılaşarak kısa bir sürede açıklanacağını" söyledi.

Tüfenkci, TOBB'un İkiz Kuleler'de düzenlenen Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı'ndaki konuşmasında, Bakanlığının, iş dünyası mensuplarıyla yakın işbirliği içerisinde çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.

Ülke ekonomisinin, iç ve dış yatırımcılara güven vermeye devam ettiğini belirten Tüfenkci, 2017'nin bir çok kötümser senaryoya rağmen, yatırımcı, tüccar, sanayici ve Türkiye ekonomisi için bereketli bir yıl olduğunu söyledi.

Tüfenkci, ekonominin, çizilen kötümser senaryoların tamamını boşa çıkaran ve büyüme tahminlerini alt üst eden iyi bir performans gösterdiğine işaret ederek , "Bu performansın sürdürülebilir hale gelmesi için de hükümet olarak elimizden gelen gayreti, desteği ve teşviki vermeye devam edeceğiz. İş dünyasının, 2018'i inşallah 2017'den çok daha iyi bir yıl olarak geçireceğine ve ekonomimizin gayrisafi hasılasının 1 milyar dolarlara geleceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İş dünyasının döviz-faiz sarmalı içine düşmesine müsaade etmeyeceklerini aktaran Tüfenkci, "Enflasyonla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüp, tek haneli rakamlara indirgemek istiyoruz. İnşallah 2018 yılı içinde bunu başaracağız." diye konuştu.

Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iş dünyasıyla birlikte başlattığı İstihdam Seferberliği'nde belli bir seviyenin yakalandığına vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz günlerde sizlerin ev sahipliğiyle Külliye'de düzenlenen istihdam zirvesinde de çıtayı biraz daha yükseltilerek 'artı 1' istihdam değil, 'artı 2' istihdama karar verildi. Sizler de orada 'evet' dediniz. Dolayısıyla 'artı 2' istihdam noktasında bütün reel sektör gayret gösterecek. Aynı teşvikler devam ediyor. Sizlerden bu anlamıyla 2018 yılında gayretinizin sürmesini istiyoruz. Şuna inanmamız lazım, Türkiye'ye güvenmemiz lazım. Bugüne kadar Türkiye kendine güvenerek, inanarak üretim yapan, istihdam sağlayan hiçbir kimseyi mahcup etmedi, bundan sonra da mahcup etmeyecek. 2017'de yabancı yatırımlarda bir miktara azalma görülse de 2018'de yabancı yatırımların artacağını söyleyebiliriz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da adeta yatırım seferberliği olan Cazibe Merkezleri'nin belki de isim değişerek, biraz daha farklılaşarak kısa bir sürede açıklanacağını da inşallah buradan ifade etmiş olalım. Bu yatırım seferberliğiyle birlikte onun etkilerinin bütün Türkiye'de görüleceğin ifade etmek isteriz."

2017'de ihracatta rekorlar kırıldığını, yıl sonu itibarıyla de yeni bir rekorla bu yılın kapatılmış olacağını vurgulayan Tüfenkci, verilen ve 2018'de verilecek teşviklerle hedeflerin kısa zamanda yakalanacağını söyledi.

Tüfenkci, huzur, birlik ve beraberlik içinde ülkeyi kalkındırarak, insanların refah düzeyini artırmak istediklerini belirterek, "Onun için tüm kesimlerle beraber, 80 milyon bir ve beraber olarak bu ülkeyi hak ettiği yere hep beraber getirmek zorundayız." dedi.

- "Önünüze bakın, çalışmaya bakın"

Perakende sektöründeki büyümeye dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Biz 2018 yılında da bu canlılığı devam ettirmek istiyoruz. Sanayi üretimine de baktığımızda kapasite kullanım oranlarının rekor seviyelere ulaştığı görülüyor. Yeni yatırımlarla kapasite oranlarını çok daha yukarılara taşıyacağız. Siz rahat olun, 2018'de iş başında bir hükümet var, meselelere vaziyet eden bir Cumhurbaşkanımız var, Başbakanımız var. Oluşabilecek sıkıntılarda siyasi irade ortaya koyabilecek bir mekanizma var. Dolayısıyla sizler önünüze bakın, çalışmaya bakın, özellikle üreterek kar etmeye bakın. "