Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kredi kartlarında üyelik aidatı alınmasının hukuka ve iyi niyet kurallarına uygun düşmediğine ilişkin karar verdiğini belirterek, "Bankalar bu tatlı kardan vazgeçmediler ve hukuksuzluk devam ediyor" dedi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kredi kartının tüketicilere alışveriş ve nakit çekme hizmetinin sunulmasıyla bankanın menfaati ve karı olduğuna, kart uygulamasında asıl menfaati bankaların sağladıklarına ve üyelik aidatı alınmasının hukuka ve iyi niyet kurallarına uygun düşmediğine dair kararlar verdiğini hatırlattı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin, kredi kartı yıllık ücreti adı altında, bankaların tüketicilerden aldıkları para için dava açma süresinin de 10 yıl olduğuna karar verdiğini vurgulayan Çetin, bu kararla tüketicilerin geriye dönük 10 yıl içinde ödedikleri kredi kartı aidatlarını geri almalarının da yolunun açıldığını kaydetti.


"YÜKSEK YARGI KARARLARI YASAL HÜKME DÖNÜŞTÜRÜLMELİDİR"

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin bankacılık alanında tüketicilerden haksız yere alınan bankacılık işlemleriyle ilgili masrafları, "haksız şart" çerçevesinde değerlendirdiğine dikkat çeken Çetin, şunları ifade etti:
"Bu sorun sadece Türkiye'de değil tüm dünyada da tam bir soygun ve yıkım seviyesine gelmiştir. Bu sebeple Dünya Tüketiciler Birliği iki yıldır konu üzerinde çalışmakta, kampanyalar yürütmektedir. Bu amaçla da G20 Ülke Liderleri Zirvesi'ne bankacılık alanında tüketici mağduriyetlerinin giderilmesi için bir plan sunulmuştur. Birçok ülkenin maliye bakanları Dünya Tüketiciler Birliği'nin bankacılık sektöründe bir kurul oluşturulması ve kurulda tüketicilerin, bankacıların, kamunun ve bağımsız uzmanların temsil edilmesi ile banka işlemlerinde alınacak ücretlerin bu kurulca belirlenmesi önerisini dile getirmişlerdir. Ülkemizde de TÜDEF olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bu konudaki taleplerimiz yazılı olarak ilettik. Yasal düzenleme bekliyoruz."(ANKA)