AK Parti Grup Başkanvekilleri başta olmak üzere, diğer siyasi parti genel başkanları ve yetkilileri tarafından birçok defa emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının giderilmesi ve artan mağduriyetlerin çözümü amacıyla mağdurlar ile müzakereler yapılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da konunun takipçisi olmuştur.

Yirmi üç yıldan bu yana milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları artık toplumun birbirinden farklı tüm katmanları ve tüm siyasi parti gruplar tarafından ortak bir irade sergilenmek suretiyle kanun koyucu iradesi önüne çözüm getirmek amacıyla fikri birlik sağlanmıştır.

Konunun çözümü hakkında tüm gözler artık TBMM’ye çevrilmiş durumdadır. Umuyoruz ki meclis yaz tatiline girmeden konu hakkında dünyanın ve ülkemizin zor zamanlar geçirdiği bu günlerde EYT mağdurlarının sorunlarına çözüm bulmak, en düşük maliyetli model üzerinde bir uzlaşı sağlamak ve sosyal devlet olma iradesi gereğince vatandaşların refah seviyesini arttırmak adına gerekli adımlar atılacaktır.   

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortaya başlayıp da zorunlu hizmet süresini ve çalışma gün karşılığını doldurmuş ama yaşını doldurmamış olanlara eyt denir. Yani üç şartın ikisini yerine getirmiş ancak yaşını doldurmamış olanlar eytlidir.

Yapılması planlanan tüm modellerin ortak noktasında 50 yaş altındaki bir kişinin hiçbir surette emekli olamayacağı bu nedenle de belirlenecek olan yaş sınırının da 50 yaş olarak belirlenmesi ön görülmektedir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda Aranacak Şartlar

50 Yaşın altında olmama
8 Eylül 1999 Öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydının olması
Öngörülen kanunun yasalaştığı tarihte prim ve gün sayısını doldurmuş olmak 

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda Ön Görülen Üç Modeli Birlikte İnceleyelim

1-EYT de Kademelendirilmiş düşük maaşla emekli olabilme imkânı tanıyan model; Almanya ve Finlandiya da yapılmış çalışmalardan elde edilen bulgulara göre; bu modelde prim gün sayısını tamamlayan hizmet erbabına sağlık risk primini karşılamak şartıyla yaş beklenmeden emeklilik olanağı tanınmaktadır. Bu şekilde emekli olmayı kabul edeceklerin emekli maaşında kesinti yapılacak. Emeklilik yaşı yaklaştıkça alacağı maaş yükselecek ve nihayetinde yaş şartı tamamlandığında hak ettiği ücreti almaya başlayacak. Kesinti oranı emekliliğine 4 yıl kalmış birisinden yıllık yüzde iki kesinti şeklinde gerçekleşiyor.

2.Yaş yerine prim ve sigorta süresine bakılması formülü;

Kadınlarda 20 yıl ve 7200 gün, erkeklerde 25 yıl ve 9000 gün SSK günü.    

3.Primi tamamlayarak emekli olma imkânı tanıyan model;

09.09.1999 tarihinden önce işe girenler için giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında prim gerekli. Bu modelde primi tamamlayanların yaş sınırına bakılmadan emekli olma olanağı sağlanıyor.

EYT Ne Zaman Yasalaşıyor?

Hükümet yetkilileri ve partilerin grup başkan vekillerinin yapmış olduğu konuşmalardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda 2022 yılı içerisinde, belki de TBMM yaz tatiline girene kadar yasanın meclis gündemine gelmesi ve yasalaşması öngörülmektedir.

EYT Kaç Kişi İlgilendiriyor?

Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında TBMM ‘de yapılacak bir kanuni düzenleme sonrasında yaklaşık 750.000 kişi ile 1.000.000 kişi arasında bir kimsenin söz konusu düzenlemeden faydalanarak emekliliği hak edeceği kademeli olarak ise 8-10 yıl gibi bir zaman dilimi içerisinde toplam 5.000.000 kişi civarında vatandaşın bu düzenlemeden yararlanacağı ön görülmektedir. Bu yönüyle EYT mağdurları tarafından talep olunan yasanın meclis genel kurulundan geçmiş olması halinde sosyal devlet ilkesinin bir sonucu olarak toplum içerisinde kanayan bir yaranın kapatılacağı hissi ağır basmaktadır.

EYT Yasalaşırsa Emekli Maaşları Ne Kadar Olur? 

2022 yılının hemen başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. Bu nedenle emeklilikte yaşa takılanlar hakkında kanuni düzenlemenin yapılması halinde alınabilecek en düşük emekli maaşının 2 bin 500 lira olması öngörülmektedir.

Mustafa Zafer

Kaynak: tv100.com