CAPE TOWN (AA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB), Ekonomi Bakanlığı'nın UR-GE projesi kapsamında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne iş gezisi düzenledi.

GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan ve 30 üyeden oluşan heyet Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg, Durban ve Cape Town şehirlerinde çeşitli iş toplantıları gerçekleştirdi.

AA Muhabirine konuşan Kaplan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, bu ülkede bulunan Türk halı toptancıları ile istişareler yapmak ve girişimcilerin sorunlarını dinlemek için geldiklerini söyledi.

Kaplan, “Johannesburg, Durban ve son olarak Cape Town’da sayın büyükelçimizin de desteği ile geniş çaplı iş toplantıları gerçekleştirdik. Güney Afrikalı şirketler bize sunumlar yaptı. Biz de kendi potansiyelimizin yanı sıra, ülkemizin özellikle halı olmak üzere diğer sektörlerdeki potansiyelini anlattık. Türkiye olarak Güney Afrika Cumhuriyeti'ne ihracatımız olduğu gibi ithalatımız da var. Bu bağlamda kendilerine hem alıcı hem satıcı olduğumuzu belirttik.” şeklinde konuştu.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Türk girişimciler ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini de belirten Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

" Burada halı ticareti yapan arkadaşlarımızla görüşüp onların sorunlarını dinledik. Özellikle gümrük konusunda sıkıntılarının olduğunu belirttiler. Avrupa’dan gelen ürünlere gümrük vergisi uygulanmadığını, ancak Türkiye’den gelenlere yüzde 35 gümrük vergisi uygulandığını, bunun da rekabeti zorlaştırdığını söylediler. Buna rağmen burada depolar açmışlar ve Türkiye’deki fiyatlarla toptancılara mal tedarik ediyorlar. Ülkemize döndüğümüzde Ekonomi Bakanlığımızla görüşerek bu sorunu aşma noktasındaki mücadele vereceğiz. Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ticaretimizin geleceği hakkında büyük umutlarımız var. Buradaki ticaret hacmimizi iki katına çıkarmak hedefimiz.”