Milliyet gazetesinden Şebnem Hoşgör'ün haberine göre Meclis’in, seçim tatili öncesi yasalaştıracağı torba yasa teklif ile engelliden, öğrenciye, işverenden, çiftçiye toplumun bir çok kesimini ilgilendiren önemli düzenlemeler hayata geçirilecek.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun önceki gün geceyarısına kadar süren mesaisiyle benimsediği “Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile getirilecek önemli değişikler özetle şöyle:

Taşeron firmaya rücu olmayacak

Düzenlemeyle kamuda kadroya alınan işçilere son işveren olarak kamu tarafından ödenen kıdem tazminatlarının 11 Eylül 2014’ten sonraki kısmı için alt işverene rücu sözkonusu olmayacak. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından taşeron şirkete gönderilen davalar hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilecek.

Bakanlığın kiralama yetkisi uzatıldı

Düzenlemenin yasalaşması halinde, hazineye ait deniz ve iç sularda ya da buralardan yararlanılarak karada yapılacak su ürünleri üretiminde, üretim hakkının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kiralanmasına ilişkin uygulamanın süresi 1 Ocak 2020’ye kadar uzatılıyor. Teklif sahibi AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, bu düzenlemeyle 25 bin kişiyi istihdam eden 2 bin 300 işletmenin sıkıntı yaşamamasının hedeflendiğini söyledi.

İşverene süper istihdam teşviki

Düzenleme ile 2018 yılı içinde iş yerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat 2019 ila 30 Nisan 2019 tarihlerinde işe alınan sigortalılar için 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanacak.

İşverenlerin bu destek yararlanabilmesi için, işe aldığı işçiyi 9 ay süreyle istihdam etme zorunluluğu bulunacak. Bu teşvikin uygulanacağı ilave istihdamla ilgili sayı sınırlaması da sözkonusu olmayacak.

Engelliye ikramiye ve yardım

Engellilere “evde bakım hizmeti desteği” için “hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden az olması şartı kapsamında yapılan hesaplamaya artık bayram ikramiyeleri dahil edilmeyecek. Böylece evde bakım hizmeti desteği kesilen engellilere bu hizmet yeniden sağlanmaya başlanacak, ödenmeyen yardım tutarları da defaten ödenecek. Düzenleme ile 3 bin 405 kişinin mağduriyeti giderilecek.

Belediyelerin kreş kabusu bitecek

Suç teşkil etmemek kaydıyla, personelinin çocukları için kreş ve gündüz bakımevi hizmetini bütçesinden hizmet alımı yoluyla karşılayan belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlarının yetkili ve görevli personeli hakkında idari veya mali yargılama ve takibat yapılamayacak, başlamış olanlar işlemden kaldırılacak. Böylece Sayıştay’ın personel çocukları için kendisi kreş açmak yerine “hizmet alımı yoluna” giden belediyeler için zimmet soruşturmasına tabi tutulmayacak.

Evde bakım uzlaşması

Evde bakım yardımı için başvurusu gelir testi nedeniyle reddedilenlerin mağdur edilmemesi konusunda partiler arasında uzlaşma sağlandı.

Çiftçilerin borçlarına yeniden yapılandırma

Teklifle, tarımsal üretime devam etmeleri şartıyla; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarında düzenlemeye gidiliyor. 31 Aralık 2018 itibarıyla tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılanlar ile borçları çeşitli afetler nedeniyle ilgili mevzuat kapsamında ertelenmiş olan borçlular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar banka, kooperatife başvuruda bulunarak tarımsal kredi borçlarını yapılandırabilecek. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, yapılandırılan ve ödemeleri halihazırda devam eden krediler, bu madde hükmünden etkilenmeyecek, ancak başvurmaları durumunda bu madde hükümlerinden faydalandırılabilecek.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yaklaşık 55 bin ortaklarının bu kolaylıktan yararlanabileceğini ve yapılandırılan tutarın da 1 milyar 410 milyon lira civarında olduğunu bildirdi.

Fasikül testler sıfır KDV kapsamında, e-kitap yok

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere, basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranı sıfırlanacak. Ancak e-kitapta yüzde 18’lik KDV uygulaması devam edecek. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mahmut Sütcü, düzenleme ile vazgeçilen KDV tutarının 500 milyon lira civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği temsilcileri düzenleme ile Türkiye’nin, İngiltere’den sonra dünyada süreli yayında, gazete, dergide sıfır KDV uygulayan ikinci ülke olacağını bildirdiler.