Boynerin şunları söyledi: "İşsizliğe çözüm iş dünyasından gelecek ama hükümet o ortamı yaratmalı. Başbakan'ın dediği gibi 'herkes bir kişiyi işe alsın' kulağa çok hoş geliyor ama sürdürülebilir değil. İstihdamı artırmak için hükümet yatırım ortamını iyileştirmeli. İşgücü ve sermayeyi biz daha fazla verimlilik yaratmak üzerine kurgulamalıyız. Türkiye'ye uzun vadede yatırım getirecek formül aslında budur. Türkiye Çin mi olmalı, Finlandiya mı olmalı? Biz aslında Finlandiya olmalıyız.

2009'un son çeyreğinden itibaren bir çıkış var. Kendimizi Orta Avrupa'yla kıyaslamak yerine BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkeleriyle kıyaslamalıyız. 2009'u baz alırsak yapacak çok işimiz var. Bu sene çıkış devam edecek. Bu yıl büyümede yüzde 4.8'lere yaklaşabiliriz. Türkiye'nin büyümeyle cari açık üretmemesinin imkanı yok. Bir de seçim atmosferine giriyoruz. Hükümete yatırım ortamı adına çok iş düşüyor.

IMF'siz devam edebiliriz. Büyüme ortamlarında bir cari açık oluşacak. Bunun nasıl finanse edeceğimiz çok önemli. Yapısal reformlar üzerine çalışırsak, mali kuralı işleyebilir hale getirirsek dışarıdan finansman rahat gelecektir.

YARGI REFORMUNDA ÜÇ MADDE YETERSİZ

Yargıyı yürütmenin etkisi altına koyarsak o zaman kuvvetler ayrılığından bahsetme imkanımız yok. Yargı reformuyla ilgili üç maddeyi yetersiz buluyoruz. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini artırmak doğru değil. Çıkan yeni kanunların yüzde 95'i Bakanlar Kurulu tarafından yapılmış. Sadece yüzde 5'i meclis tarafından yapılmış..bu da gösteriyorki yasama çalışmıyor. Parti kapatmalarla ilgili anayasal düzenleme yapılmalı. Yüzde 10 gibi bir baraj olmasaydı zaten parlamentonun oluşması daha temsilci bir noktaya gelecekti. Bizim Meclis'imizin oluşma şeklini demokratik bulmuyoruz.

HÜKÜMETLE DİYALOG SORUNUMUZ YOK

Türkiye siyasi anlamda kırılganlığını üzerinden attı. Büyük şoklar beklemiyorum. Türkiye atılım yapma fırsatıyla karşı karşıya. Hükümetle diyalog sorunumuz yok. Bazı konuları sık sık tekrar etmek durumunda kalacağız. Birçok önerimiz kabul görmeyebilir."

ntvmsnbc


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.