Forum İstanbul 2010'a katılan Babacan burada grizu patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı dileğinde bulunarak konuşmasına başladı. İstanbul'un finans merkezi olması projesinden bahseden Babacan İstanbul'u artık uluslararası finans merkezi olarak görmek istediklerini söyledi. Babacan "Bugün, New York, Londra, Franfurt, Tokyo madem ilk ekonomiden biri olcağız diyoruz o zaman ilk 10 finans merkezinden birinin İstanbul olmasını istiyoruz. Bu konuda elimizden ne gelirse yapacağız."
İstanbul'un potansiyelinin bunun için olduğunu vurgulayan Babacan "700-800 yıl öncesinde bile İstanbul hep bir ticaret merkeziydi. İstanbul nasıl taşımacılıkta THY 4. büyük hava yolu haline geldiyse finans noktasında da biz bunu başaracağız" dedi.

-LONDRADAKİ KURULUŞLAR OPERASYONLARINI İSTANBUL'A KAYDIRMA DÜŞÜNCESİNDE-

Borç stokunun arttığı bir dönemde diğer ülkelerin vergileri konuştuğunu altını çizen Babacan şunları söyledi:
"Bu konuda IMF de çıkıp küresel bir vergi getirin diyor. Biz bunun öncelikle uygulanabilir olmadığına inanıyoruz. Dünyada her ülke yaparsa biz de o zaman arakasından çıkıp evet deriz ancak siz diyelim ki evet diyen 100 ülkeyi topladınız kalan 80-90 ülke hayır dedi o zaman ne olacak yavaş yavaş finans kuruluşları o ülkelere kayacak işlemler o ülkelerden dönmeye başlayacak. Para çok akışkan ve bu parayı idare eden insanlar akıllı insanlar. Kamu tarafındakiler değişebiliyor da Özel sektörlerde ise öyle. Bu neden böyle bir ortam da bizim çıkıp özellikle kamu dengelerinde, borç noktasında, hazinede bir sıkıntımız olmadığı için vergi artışına gitme zorunluluğumuz olmuyor tam tersine fırsat buldukça ufak ufak, indirimler yapabileceğiz ileride. Bu da Türkiye'yi diğer ülkelerden ayıran önemli bir fark olacak. Kurumlar vergisi, gelir vergisi, bankacılıkla ilgili vergiler tüm bu vergi alanlarında da İstanbul pek çok etrafındaki alternatife göre önemli avantajlar sınıyor. Şimdiden Londra'daki kuruluşlar geliyor biz İstanbul'a mı kaydırsak operasyonlarımızı, kazandığımın yüzde 50'sini devlete vermek zorunda mıyım yaptığım her şeyi İstanbul'da yaparım diyorlar. Bunlar için belki üç beş yıl uğraşmak gerekecek ama 2023 yılı geldiğinde İstanbul en önemli finans merkezi olacak."(ANKA)
(HMD/ÖMR)