İSTANBUL - Çiçeği burnunda Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yargıya ilişkin ilk şikâyeti tekstilci patronlardan aldı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, yeni Yargıtay Başkanı’na bir mektup yazarak iş mahkemelerinde açılan davaların neredeyse tamamında işverenin kaybetmesi konusundaki rahatsızlıklarını dile getirdiklerini söyledi. Gülle, “Haksızsak elbette hukuka saygı duyacağız. Ancak neredeyse tamamen haklı olduğumuz davalarda bile kaybediyoruz. Yalnızca bilirkişi raporlarına dayanılarak hüküm verilmesinden rahatsızız” diye konuştu.

‘İşçi ithal edebiliriz’

İş mahkemelerinde işveren aleyhine çıkan kararların zaman zaman kendilerini hayrete düşürdüğünü dile getiren Gülle, “Mesela fabrikayı gezip güvenliği sağlaması için işe alınan gece bekçisi, odasına anten kurup maç izlerken yakalandığı için işten atılıyor. Açılan davada bilirkişi bu durumda bile işvereni haksız buluyor” diye konuştu. Gülle, mektubunda Yargıtay Başkanı Kaynak’tan yargıdaki çalışma ortamlarının ve ücretlerin iyileştirilmesi, arabuluculuk sisteminin getirilmesi ve bölge adliye mahkemelerinin kurulmasını talep ettiğini kaydetti. 2011’in ilk 5 ayında da tekstil ve hammaddeleri ihracatının 3,4 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Gülle, yılsonu hedefi olan 8 milyar doları aşabileceklerini söyledi. Gülle, “Türkiye bu rakamlarla büyümeye devam ederse 3-4 yıl içinde doğumuzdaki ülkelerden tekstil için işçi getirebiliriz” dedi..

Şimşek’in fikri değişti
İsmail Gülle, bir zamanlar tartışma konusu haline gelen tekstil sektörünün Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde yaşanan işsizlikle de görüldüğü gibi istihdam konusundaki öneminin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Gülle, “Neredeyse sektörümüz gözden çıkartılıyordu. Bakanımız Mehmet Şimşek sektörümüz hakkında eskisi gibi düşünmüyor. Batman’da bir tekstil fabrikasını gezerken sektöre sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Artık o da sektörümüzün istihdam deposu olduğunu gördü” diye konuştu.



ARAM EKİN DURAN/RADİKAL