(İHA) - TÜSİAD ve Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği'nin Tunceli'de düzenlediği 'Bölgesel Gelişme ve İş Dünyasının Rolü' konulu toplantı, Grand Şaroğlu Otel'de yapıldı. Toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, bölgedeki sanayi ve işadamları katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, yeni anayasa çalışmalarına vakit kaybetmeden başlanması gerektiğini, yeni anayasanın geniş katılımlı ve toplumsal mutabakatla oluşturulan gerçek bir toplum sözleşmesi olması
gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin üç böleni olarak ifade edebileceğimiz 'din ve vicdan özgülüğü, kimlikler meselesi ve kuvvetler ayrılığını', üç bileşen haline getiren bir anayasa beklentimiz var. Bu üç konu, darbe anayasasıyla üzerimize yıkılmış ve derinleşmiş problem alanlarıdır" diye konuştu.
Yeni anayasada devletin tüm dinlere ve kimliklere eşit mesafede kalmasını, her vatandaşa bireysel özgürlükler çerçevesinde hizmet vermesi gerektiğini kaydeden Boyner, "Kuvvetler ayrılığı konusuna gelince, özlenen ve Türkiye'yi çoğulcu demokrasiye taşıyacak anlayış, ne seçkin bir azınlığın ne de salt çoğunluğun hakim olduğu, aksine her kesim ve düşüncenin adil temsil edildiği, kontrol denge mekanizmalarıyla yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlandığı, yasamanın çözüm ürettiği, yürütmenin de
vatandaşına hesap verdiği bir sistemin kurulmasıdır" dedi. Yeni anayasanın katılımcı ve çağdaş bir anayasa olması gerektiğine vurgu yapan Boyner, "Bu amaçla TÜSİAD olarak farklı taraf ve görüşleri bir araya getirerek farklı tartışma platformunu oluşturmaya başladık" dedi.
Boyner, Kürt sorununun çözülmeme imkanının kalmadığını, toplumun belli bir duyarlılığa geldiğini, herkesin çözüm istediğini ifade etti. Sorunun çözümünde büyük uzlaşma beklemek gerekmediğini savunan Boyner, "Küçük adımlar da atılabilir. Hem Kürtler bıktı şiddetten hem batıda yaşayanlar bıktı. Çözüm için çok iyi bir ortam var. Eylemsizlik sürecinin uzaması da önemli bir şey. Şiddet söylemi artık tüm söylemlerin dışına çıksın" ifadelerini kaydetti.

BAKAN ÇAĞLAYAN
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, "İşsizliğin önlenmesi, daha fazla kardeşlik ve daha fazla dostluğun oluşması için mutlak suretle bu bölgeye uygun özel bir teşvik sisteminin oluşturulması gereklidir. Ben bu sisteme 'Şok Teşvikler' diyorum" dedi. Çağlayan, bu düşüncesini önümüzdeki günlerde dile getirerek savunacağını söyledi.
Konuşmaların ardından, Kadın Girişimcileri Derneği Başkanı Fidan Aydın tarafından bakan ve beraberindekilere bal hediye edildi. Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen ise Bakan Çağlayan'a plaket verdi.