Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bina ve sitelerde konut sayısına bağlı olarak birden fazla kapıcı dairesi yapılması zorunluluğu getirdi. Bu durumda apartman giderlerinde önemli bir kalemi oluşturan kapıcı masraflarının artması sonucu aidatların da artması bekleniyor. Yeni tebliğe göre, konut kullanımlı, katı yakıtla ısınan kaloriferli veya kalorifersiz binalar ile sitelerde, bağımsız bölüm sayısının 30'dan fazla olması durumunda bir kapıcı dairesi yapılması zorunlu hale geldi. Sitelerde konut sayısının 75'i aşması halinde ise ikinci kapıcı dairesi yapılacak. Ayrıca 60'tan fazla konutu olan her bina için mutlaka ayrı kapıcı dairesi düzenlenecek. Yakıt olarak akaryakıt veya doğalgaz kullanılan binalarda da konut sayısının 50'den fazla olması halinde bir, 150'den fazla olması halinde iki kapıcı dairesi yapılması gerekecek. İlave her 150 konut için ek bir kapıcı dairesi yapılacak. Sıraevler düzeninde, ayrık, ikiz nizamda, tek bağımsız bölümlü birden fazla müstakil konut binası bulunan parsellerde kapıcı dairesi yapılması mecburiyeti aranmayacak. Düzenlemeyle, kapıcı dairelerinin sel baskınlarından korunması için tedbir de getirildi. Taşkın riski taşıyan alanlarda kalan binalarda düzenlenecek kapıcı dairelerinin kapı ve pencere boşluklarının alt seviyesinin ise hesaplanan dere kret kotunun en az 1.50 metre üzerinde olması şartı aranacak.
 
BETONLAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK
 
Yeni yönetmeliğe göre, kent alanlarının plansız ve estetikten yoksun gelişmesi engellenecek. Yönetmelikle, imar planı ile belirlenen yapılaşma hakları, ölçüsüz ve kontrolsüz bir şekilde artırılamayacak. Özel mülkiyete ait alanlarda yeşil alanların korunması için plan kararı dışında betonlaşmaya izin verilmeyecek.
 
TEBLİĞ YAYIMLANDI
 
4 katlı binaya asansör şart

 
Yeni tebliğe göre binalara kapıcı dairesinin yanı sıra asansör ve atık ayrıştırma bacası zorunluluğu getirildi. İmar planına göre 3 katlı binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla katlı binalarda asansör tesis edilmesi gerekecek. Mevcut yapılarda ise ön, yan ve arka bahçelere panoramik asansör veya mekanik platform yapılması sağlanarak, engelliler, yaşlı, hamile ve hastaların erişimi kolaylaştırılacak. Bağımsız bölümü 20'den fazla olan 4'ten fazla katlı binalarda, evsel atıkların yerinde ayrıştırılması amacıyla atık ayrıştırma bacası kurulması zorunlu oldu. Böylece bir yandan çevre dostu binalar oluşturulurken, bir yandan da atıkların sağlıklı şekilde ekonomiye kazandırılması ve enerjinin verimli kullanılmasının yolu açıldı.


TÜRKİYE