İZMİR (AA) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Uygun, Avrupa Birliği'nde (AB) Türkiye'den ithal edilen zeytinyağı için konulan 100 tonluk kotanın diğer üreticilere tanınana kotalara göre komik düzeyde kaldığını bildirdi.

Uygun, yaptığı yazılı açıklamada, İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen "World Olive Oil Exhibition Fuarı"na katıldıklarını belirtti. Fuarda Türk zeytin ve zeytinyağlarının gördüğü ilgiden oldukça memnun kaldıklarını ifade eden Uygun, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Standımız İspanya’nın farklı bölgelerinin yanı sıra, Fas, Tunus, Portekiz, İtalya, İran, Çin, ABD, Kanada, Azerbaycan gibi birçok ülkeden profesyonel ziyaretçilerin uğrak yeri oldu. Yalnızca 2 gün sürmesine rağmen, sektör ile ilgili gelişmelerin ve trendlerin paylaşıldığı konferanslar ve farklı ülkelerden çeşitli zeytinyağlarının tanıtıldığı zeytinyağı tadım seminerleri ile hem katılımcılar hem de ziyaretçiler için dolu dolu geçen bir fuar oldu."

- Türk zeytinyağına uygulanan gümrük vergisi

AB'nin Türk zeytinyağına ton başına bin 300 avro seviyesinde gümrük vergisi uyguladığına dikkati çeken Uygun, "Avrupa Birliği’ne olan zeytinyağı ihracatının ve Türk zeytin ve zeytinyağının bilinilirliğinin artırılması için AB’nin Türk zeytinyağına gümrük vergisiz olarak tanımış olduğu 100 tonluk kotanın muhakkak artırılması gerekiyor. Söz konusu 100 tonluk kota Fas, Tunus gibi rakip üretici ülkelere tanınan yüksek kotalar ile karşılaştırıldığında komik denilebilecek düzeyde kalıyor." ifadelerini kullandı.

Uygun, Türkiye’nin 2017-2018 sezonunda 285 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin rekoltesine sahip olduğunu, bu yüksek rekolteyi katma değere dönüştürmek için tanıtım çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti.

- İspanya’ya zeytinyağı ihracatı yüzde 113 arttı

Türkiye, 1 Kasım 2017-20 Mart 2018 tarihlerinde İspanya’ya 12 bin 300 ton zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdi, karşılığında yaklaşık 48 milyon dolar gelir elde edildi. Bir önceki sezonla karşılaştırıldığında, İspanya’ya olan zeytinyağı ihracatı miktar bazında yüzde 84, tutar bazında ise yüzde 113 artış gösterdi.