ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya ve Eritre'yi birbirine bağlayan Debay Sima-Burre Sınır Kapısı 20 yıl sonra yeniden araç geçişlerine açıldı.

Sınır kapısının açılışını ve Etiyopya takvimine göre yılbaşını askerleriyle sınır bölgelerinde kutlayan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki beraber yaptı.

İki liderin Serha-Zalambesa sınır geçişini de gün içinde kullanıma açacağı belirtildi.

Etiyopya'ya ait bir kargo gemisi geçen hafta 20 yıl sonra ilk kez Eritre'nin Masavva Limanı'na yanaşmış, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler yeniden başlamıştı.

İki ülke liderinin temmuz ayında yaptığı karşılıklı ziyaret sonrasında iki ülke arasındaki buzlar erimiş, Ortak Barış ve Dostluk Deklarasyonu'na imza atılmıştı. Barış anlaşması sonrası iki ülke büyükelçiliklerini de karşılıklı olarak yeniden açma kararı vermişti.

Eritre'nin 1993'te Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından iki ülke arasında sınır anlaşmazlıkları nedeniyle 1998-2000 yıllarında yaşanan savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Cezayir'de 2000'de imzalanan anlaşmanın ardından Etiyopya'nın bazı tartışmalı alanlardan çekilmeyi reddetmesi üzerine, iki ülke arasındaki gerginlik devam etmişti.

Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Etiyopya, Eritre ille yaptığı savaş sonrasında bu ülkeyle ticari ilişkileri sonlandırdı. Denize kıyısı olmayan Etiyopya o dönemden bu yana ihracat ve ithalatın yüzde 90'ını Cibuti Limanı üzerinden yapıyor.