Konu başlığı okuyucularıma ilginç gelmiş olabilir, fakat evlilik gerçekleşmeden, yani fiili birliktelik gerçekleşmeden, haftalar yâ da aylar önce, resmi nikâhın kıyılmış olması ve herhangi bir sebepten dolayı çiftlerin anlaşamayarak, bir araya gelememesi sebebi ile boşanma konusu gündeme gelmektedir.

Çiftler, toplumumuzda resmi nikâhın kıyılması ile değil de, düğün dernek hazırlıkları yapılıp gerçekleştikten sonra bir araya gelmektedirler. Fakat bazen resmi nikâh kıyılır, çiftlerin birlikte yaşamaya başlaması için hazırlıklar devam ederken anlaşmazlıklar söz konusu olur ve taraflar hazırlık aşamasındaki konularda anlaşamazlar ve bir araya da gelemezler.

Peki, bu durumda hangi tip boşanma davası açılabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında evliliğin üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Taraflar bu bir yılın dolmasını beklemeksizin çekişmeli boşanma davası açabilmektedirler. Dayandıkları sebep ise Türk Medeni Kanununda belirtilen “evlilik birliğinin temelden sarsılması” sebebidir.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebi ile dava açmak için ise, esasen tarafların bir arada yaşamış olmaları ve evlilik birliğini sürdürememiş olması gerekmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğu zaman, madde ye uygun koşullar gerçekleşmemiş gibi gözükmektedir.

Daha önce Mahkemeler, henüz bir araya gelmemiş çiftlerin bir yıl dolmadan bu şekilde açtıkları çekişmeli davaları ret etmekteydi.

Fakat son yıllarda mahkemeler bu davaları ret etmek yerine “Taraflar arasındaki evlilik birliğinin, resmi nikâh ile kurulmuş olup, birlikte yaşamaları evlilik birliğinin kurulması için zorunlu değildir” şeklinde kararlar ile boşanma davasını kabul etmektedir.

Tabi bu tarz sorunlar ile karşılaşmamak için olması gereken resmi nikah akdinin toplumumuzda yapılan, düğün töreninde gerçekleştirilmesidir. Taraflar düğün törenine kadar anlaşabilmiş ise sonrası daha problemsiz olmaktadır.

Fakat taraflar düğün törenine kadar anlaşamamış ve resmi nikahta daha önce ki bir tarihte kıyılmış ise bu seferde tarafların boşanma sorunu problem olmaktadır.

Siz siz olun düğün töreni yapacak iseniz resmi nikahınızı düğün töreninde kıydırın.