1../ İNTAGRAMDAN BAŞLAYIN

Yıllarca süren akademik çalışmalar, müvekkillerin size olan güveni, bilimsel dergilerde yazı yazmak… Bunların hiçbiri sizi fenomen yapmaz. Görsel bir çağda yaşıyoruz değil mi? Hemen bir Instagram hesabı açın ve paylaşımlara başlayın.

PRO TAKTİK : Erkekseniz takım elbisesiz fotoğraf çektirmeyin. Sürekli sert ve kendinizden emin bir duruşunuzuz olsun. Kadınsanız dış görünüşünüze ve güzelliğinize önem verin. Böyle yaparsanız zaten kısa süre içerisinde fenomen olursunuz. Olamazsanız da sahte takipçi alabilirsiniz. Sizin kadar güzel ve başarılı bir avukatın bir avuç takipçisi olması hiç mümkün mü? Sahte takipçi alırken sahte “like” ve “comment” de almayı unutmayın. Yoksa 90 bin takipçilik bir hesaptan paylaşılan bir fotoğrafınız sadece 5 yorum alır ve foyanız ortaya çıkar.

2../ DİKKAT ÇEKECEK İDDİALAR SAVURUN

Gerçek kimsenin umurunda değildir. İktidar yanında veya muhalif de olsanız sürekli popülist söylem geliştirin. Karşıt görüştekilerle alay edin ve kesinlikle onlara laf çarpın. Sürekli olarak mevcut düzeni eleştirin, ama sistemi değiştirmek için en ufak bir adım atmayın.

PRO TAKTİK : Karşıt görüşlere saygısız olmanız gerçeğin de öyle olması anlamına gelmez. Muhafazakar gözüküp kadınlara sarkabilir, içki içebilir, yatırımlarınızı banka mevduatlarında değerlendirebilirsiniz ya da muhalif gözüküp iktidara yakın arkadaşlarınız sayesinde bir görev, banka veya şirket vekilliği üstelenebilirsiniz. Gerçeği kim bilecek ki?

3../ YAPTIĞINIZ HER İŞİ PAYLAŞIN

Sosyal medya paylaşmak için var değil mi? Sabah uyanınca, ofise giderken, dilekçe yazarken, adliyede beklerken sürekli fotoğraf paylaşın, durumunuzdan şikayet edin. Hele ki mesaiye kalıyorsanız demeyin keyfinize. Unutmayın zamanı olmayan, en fazla çalışan kişi sizsiniz. Herkes tüm işlerini size yaptırıyor. Bundan zevk duymalısınız.

PRO TAKTİK : Paylaşımlar yaparken kazandığınız davaların duruşma zaptlarını da atın. Herkes sizin ne kadar cevval bir avukat olduğunuzu görsün. Ne de olsa siz en iyi “boşanma avukatı”, “ağır ceza avukatı” sınız. Hatta ipten adam bile alırsınız.

4../ SÜREKLİ GÜZEL SÖZLER VE İNGİLİZCE PAYLAŞIMLAR YAPIN

Güzel bir iş adamı/kadını resminin altına İngilizce bir girişimci sözleri paylaşmaktan daha “cool” başka bir şey olamaz. Bu sözler mesela “Less meetings more doing”, “Proud of being lawyer etc.” Gibi sözcükler olabilir.

PRO TAKTİK : Bu güzel sözcükleri bulmak için çok uğraşmayın. Google’a “motivational and entrepreneur’s quetes” yazın zaten çok fazla malzeme çıkacaktır. Bu cümleleri Türkçe’ye çevirip paylaşabilirsiniz. Hatta çevirmeseniz daha da havalı olur.

5../ ZENGİN GÖRÜN

Sürekli güzel mekanlarda örneğin boğaz kıyısında bir restaurantta çekilen fotoğraflarınızı paylaşın. Hatta geceleri lüks bir arabada hikaye paylaşırsanız daha da güzel olur. Unutmayın bu fotoğrafları paylaşırken masada içki olmalı, ülkemizde içki içmek bir zenginlik, refah ve gelişmişlik göstergesidir. Kimse sizin edebinizle içmediğiniz için baronun kuruluş etkinlikleri ve yılbaşı programlarında istifra edip hastaneye kaldırıldığınıza bakmayacaktır. Ayrıca ayın sonunu zor getiriyorsanız bile kuyruğu dik tutmaya çalışın.

PRO TAKTİK : Kılık kıyafetinize ve takıldığınız mekanlara özen gösterin. Gerekirse kiralık araçlar kullanın. Bu sizin imajınız için çok önemlidir.

6../ DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINI BENİMSEMİŞ GİBİ GÖZÜKÜN

Hepimiz şu kavramları duymuşuzdur: demokrasi, temel hak ve özgürlükler, liberalizm…. Bu kavramların içeriğini bilmenize gerek yok. Nerede bir kötü olay yaşanırsa yaşansın sosyal medya üzerinden hemen oraya atlamalı ve oraya duyar gösterdiğinizi kanıtlamalısınız. Politik doğruculuğun zirvesinde gezinmelisiniz.

PRO TAKTİK : Bu bahsettiğim kavramların yanı sıra kesinlikle bir kadın hakları savunucusu olmanız gerekmektedir. Kadınsanız erkekleri kötüleyen bir feminist çizgide bulunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde yeteri kadar dikkat çekemezsiniz. Ne de olsa erkekler kadınlara hizmet etmek için yaratıldılar değil mi? Zaten tüm erkekler potansiyel katil, tecavüzcü ve dolandırıcıdır. Daha sonra bunun üzerine bir kitap da yazabilir, konuşmalara davet de edilebilirsiniz. Kadın haklarını savunduktan sonra tercihen LGBT haklarını da savunabilirsiniz. Bu size ekstra puan kazandıracaktır.

Arkadaşlar fenomen olmak için yapılacaklar listemizi ve Pro taktiklerimizi aldık. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey bunları uygulamak. Önünüzde avukatlık meslek etik kuralları gibi bir engel var ama o da uygulayan pek kalmadığı için çok da önemli değil. Bu maddeleri harfiyen uyguladığınız zaman farkları göreceksiniz. Bana sonra teşekkür edersiniz.

Avukat Ahmet Kerem ÇAKIN