Hafta içinde oynanan futbol karşılaşmaları nedeni ile gördük ki; yeni Anayasa yapım çalışmaları, futbol maçları kadar ilgi toplamıyor. İlgi toplamak bir yana futbol maçları yanında “solda sıfır” kalıyor.

O halde yapılması gereken şey; Anayasa ile futbol oyunu arasında bir ilinti kurmaktır. Belki bu suretle toplumda Anayasa çalışmalarına ilgi artar ve Anayasa, maçlar kadar benimsenir ve topluma malolur.

Bunu sağlamanın bir yolu da, Anayasada ve yasalarda yer alan kuralların, futbol kuralları kadar açık ve net olmasıdır.

Bir örnekle belirtmek gerekirse uluslararası kurallara göre bir futbol topu şöyle olmalıdır : “Futbol topu; yuvarlak ve sert deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş, çevresi en çok 70 santimetre (28 inç), en az 69 santimetre (27 inç), oyunun başlangıcındaki ağırlığı ise en çok 450 g (16 onz), en az 410 g (14 onz) gram arasında, basıncı deniz seviyesinde 0.6-1.1 atmosfer (600 g/cm² - 1100 gr/cm²; 8.5 lbs/sq.in. ¬15.6 lbs/sq.in.) arasında olmalıdır.”

Var mı bizim anayasamızda, en önemli temel hak ve özgürlükleri bile, bu kadar net ve açık bir şekilde belirleyen bir madde ?

Yok !

En önemli yasa maddelerini bile isteyen istediği gibi yorumlar, bu gün “siyah” olan yarın “beyaz” olur.

O halde asıl yapılması gereken şey; futbolu anayasaya uydurmak değil, anayasayı futbola uydurmaktır.

Yani yapılacak anayasa “Futbolist Anayasa” olmalıdır.

Nasıl mı ?

İşte böyle :

ANAYASA

Giriş : Bu Anayasa; her Türk Vatandaşının temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri gereğince yararlanması için, demokrasiye aşık Türk evlatlarının futbol sevgisine emanet ve tevdi olunmuştur.

Madde 1. Egemenlik : Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir. Millet, egemenliği FİFA ve TFF’nun koyduğu kurallara göre kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir suretle başka hiçbir kişiye, zümreye ve sınıfa bırakılamaz.

Madde 2. Özel hayatın gizliliği : Teknik takibe alınanlar dışında özel hayat gizlidir. Özel hayatın ve aile hayatının gizlice izlenmesine dokunulamaz.

Madde 3. Basın hürriyeti : Basın, 11 oyuncudan ibaret bulunan Bakanlar Takımı’nın 12. oyuncusu gibi görev yaptığı sürece hürdür ve sansür edilemez.

Madde 4. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı : İktidar futbol takımı lehine tezahürat yapanların dışındaki toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde biber gazı ve cop yeme serbestisinden istisnasız herkes yararlanacaktır.

Madde 5. Eğitim ve öğretim hakkı : Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim hakkı; Süper Lig + Meslek Kupası + İnanç Ligi şeklinde kademeli yapılacaktır.

Madde 6. Seçme ve seçilme hakkı : Seyirci Vatandaşlar, Takım Kaptanı tarafından seçilen kişilere oy verme hakkına sahiptirler.

Madde 7. Bakanlar Kurulu Takımı : Takım 11 kişiden oluşur. Takımın başında, Kaptan-santrfor olarak Başbakan bulunur. Bakanlar; Stoper(kesici), Libero(önleyici), Sol bek(gurup başkanları), Sağ bek(muhalif atakları önleyici) ve Forvetler(hücum elemanları) dan oluşur.

Madde 8. Oyun Kurma ve Kanun teklifi : Oyun kurma ve kanun teklifleri, torba yasa olarak ve son anda madde eklemek için, “Röveşata” şeklinde havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi şeklinde gerçekleşir.

Madde 9. Siyasi haklar ve ödevler : Takım kaptanı ve oyuncuları her türlü hatayı yapabilirler. Düdük çalmak, ıslık çalmak, kırmızı kart göstermek yasaktır. Bunu gösterenlere, günleri gösterilir.

Madde 10. Hizmete girme : Herkes, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden ve takıma aidiyetten başka hiçbir ayrım gözetilemez.
 
Madde 11. Hak arama hürriyeti : Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davalı veya sanık olarak yargılanmak ve tutuklanmak hakkına sahiptir.

Madde 12. Çalışma ve sözleşme hürriyeti : Herkes özel teşebbüs kurma hakkına sahiptir. Devlet özel teşebbüsün çalışması için gerekli önlemleri alır. Gereğinde kapalı defansları açmak için “verkaç ve duvar pası” şeklinde, yakındaki bir arkadaşa pas verilebilir.

Madde 13. Yürürlük : Bu “FutAnayasa” halkın olup bitenlere “kulak asmaması” şeklindeki halkoylaması sonucu tam doksandan “Gol” olarak yürürlüğe girmiştir. 

“90 dakka” doluyor. Artık “Kemalist bir Anayasa’dan” ziyade “Futbolist bir Anayasamız” olmak üzere, 

Öyle değil mi Sayın Seyirciler…

Av.A.Erdem Akyüz
Hukukun Egemenliği Derneği
Genel Başkanı


(Bu köşe yazısı, sayın Av. Erdem AKYÜZ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)