Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, yıllık kazançlarına ilişkin vergileri aşağıda belirtilen şartları taşımaları halinde 2018 yılı gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden ödeyecekleri vergiden % 5’lik vergi indirimi sağlanmıştır.

Söz konusu indirimden yararlanma şartları kısaca aşağıda olduğu gibidir:

1. İndirimden yararlanmak için mükelleflerin son 2 yıl içerisinde tüm beyannamelerini düzenli vermiş olmaları ve vergi borçlarının bulunmaması şarttır. Pişmanlıkla verilen beyannameler süresinde verilmiş sayılmaktadır.

2. Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı VUK’nun uzlaşma veya düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmamaktadır.

3. Her bir beyanname itibarıyla 250,00 TL’ye kadar eksik ödemeler indirimden yararlanmaya engel değildir.

4. Mükellefin indirim uygulanacağı tarih itibarıyla 1.000 TL’nin üzerinde vadesi geçmiş borcun olmaması gerekmektedir.

5. Son 3 yıl içinde (2016,2017 ve 2018) haklarında resen, ikmalen ve idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması gerekir. Haklarında tarhiyat yapılanlar dava konusu olsa bile bu indirimden hiçbir şekilde faydalanamazlar.

6. Mükellefler için ikmalen re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlar olması durumunda yararlanılan indirimler cezasız olarak ancak gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanarak geri alınabilecektir.

7. Gelir vergisi mükellefleri bakımından indirim sadece beyan edilen gelirin içerisindeki ticari, zirai ve mesleki kazançlara ilişkin beyan edilen tutarın toplam içerisindeki oranı dahilinde dikkate alınacaktır.

8. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki 4 takvim yılında 213 sayılı VUK’nun 359. maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden faydalanamazlar.

9. İndirime konu olan tutar 1.200.000,00 TL’yi geçemez.

10. Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin belirtilen şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükellefe tarh edilecektir.

Sonuç olarak, indirimden yararlanma şartları ağır olmakla beraber, beyannamelerini kanuni süresinde veren ve vergisini düzenli ödeyen mükellefler, 01.01.2019 tarihinden itibaren gelir ve kurumlar vergisinden %5’lik bir avantaj sağlayacaklardır.