EDİRNE (AA) - Edirne Rüştiyesi olarak 135 yıl önce kullanılan binada Atatürk Ortaokulu öğrencileri 25 yıldır ara verilen "Atatürk'e saygı nöbeti"ni devam ettirmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1938'de ebediyete intikalinin ardından okulun öğrencileri her 10 Kasım'da bir gün ders saati boyunca Atatürk büstü önünde nöbet tuttu. Öğrenciler 25 yıl önce ara verilen nöbeti bu yıl tekrar uygulamaya aldı.

Atatürk Ortaokulu Müdür Vekili Nüket Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1882'de Edirne Rüştiyesi olarak kurulduğunu söyledi.

Bu binanın 1969'dan bu yana Atatürk Ortaokulu olarak kullanıldığını aktaran Saygı, "Atatürk'ün ölümünden sonra her 10 Kasım'da törenler düzenlenmiş. Eski mezunlardan ve buranın öğretmenlerinden saygı nöbetinin her 10 Kasım'da öğrenciler tarafından tutulduğunu öğrendik. Yaklaşık 25 yıllık bir ara var o arada da törenlerde başka programlar yapılmış diye biliyoruz. Bugün de öğrencilerimizle bu geleneği devam ettiriyoruz." diye konuştu.

Okulun mezun öğrencilerinden Neslihan Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk İlköğretim Okulu'ndan 25 yıl önce mezun olduğunu ve her 10 Kasım'da saygı nöbeti tuttuklarını ifade etti.

Bugün de öğrencilerin nöbeti devam ettirmesinin mutluluk verici olduğunu belirten Tuna, "Bizden sonra bu geleneğe ara verilmiş ama şimdi bizim çocuklarımız bunca yıl sonra geleneği devam ettiriyor. Atamıza saygımızı göstermemiz gerekiyor." dedi.

- "Atatürk ülkeyi gençlere emanet etti"

Öğrencilerden Zafer Özcan da Atatürk'ün ülkeyi gençlere emanet ettiğini söyledi. Atatürk'ün emanetine her zaman sahip çıktıklarını ve çıkacaklarını aktaran Özcan, "Bugün saat 15.20'ye kadar okul arkadaşlarımızla 20 dakikada bir nöbet değişimi yaparak nöbet tutuyoruz. Atamız için nöbet tutmak güzel bir duygu." diye konuştu.

Öğrencilerden Onur Yıldırım da 25 yıl önce ara verilen nöbeti bugün devam ettirdikleri için mutlu olduğunu ve kendilerinden sonra gelen öğrencilere bu geleneği aktaracaklarını kaydetti.