DENİZLİ (AA) - 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İzmir'in 1919'da düşman tarafından işgalinden 4 saat sonra Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi öncülüğünde başlatılan milli mücadelenin 99. yıl dönümü dolayısıyla kentte Milli Mücadele Günü etkinlikleri düzenlendi.

Etkinlik kapsamında protokol üyeleri ve vatandaşlar, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin milli mücadeleyi başlattığı Kayalık Caddesi'nden Bayramyeri Meydanı'na kadar ellerinde ayyıldızlı bayraklarla mehter eşliğinde yürüdü.

Atlı grupların ön sırada yer aldığı yürüyüş sırasında vatandaşlar da evlerinin balkonlarından yürüyüşe katılanları alkışladı. Yürüyüşe Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin torunları da katıldı.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından Bayramyeri Meydanı'ndaki etkinlikte, Denizli Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada, kentin milli mücadelenin ilk fitilinin ateşlendiği yerlerden biri olduğunu belirterek, 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin fetvası ile halkın burada toplandığını hatırlattı.

Yakılan milli mücadele ateşiyle Denizli'ye düşmanın giremediğini vurgulayan Zolan, şunları kaydetti:

"Milli mücadele sırasında Denizli, cephelere yakın olması sebebiyle lojistik anlamda çok önemli bir konumdaydı. Cephelere erzaklar Denizli üzerinden gönderilmekteydi. Belediye meclisinde aldığımız karar ile 15 Mayıs'ı Milli Mücadele Günü olarak belirledik ve uzun zamandır 15 Mayıs'ta çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu kararı aldığımızda Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı'ydı. Onun bu etkinliklerde büyük payı var."