İSTANBUL (AA) - Eyüpsultan Belediyesi, 15 Temmuz şehitleri anısına "Şehitlerimiz İçin Duaya, İstiklalimiz İçin Nöbete Duruyoruz" sloganıyla bisiklet turu düzenledi.

Aralarında profesyonel bisikletçilerin de bulunduğu 360 kişinin katıldığı etkinlik, belediye önünde mehter takımının gösterisiyle başladı.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'u sadece hamasi söylemlerle değil, sosyal etkinliklerle de anmak ve hatırlamak adına bisiklet turu düzenlediklerini söyledi.

Katılımcıların şehitler adına pedal çevireceğini belirten Aydın, etkinliğe Makedonya Gostivar'dan da 4 bisikletçinin katıldığını belirtti.

Etkinliğe katılanlara teşekkürlerini sunan Aydın, 15 Temmuz şehitlerine Allah'tan rahmet, gazilere de şifa dileğinde bulundu.

Belediye önünden başlayarak Edirnekapı'daki 15 Temmuz Şehitliği'ne kadar pedal çeviren bisikletliler, burada tekbir getirerek, şehitler için dua etti.

Daha sonra şehitlerin tek tek adları sayılarak yapılan yoklamaya bisikletliler "Burada" diye cevap verdi. Etkinlik, bisikletlilerin belediye önüne geri dönmesiyle son buldu.

- Şehit Abdullah Tayyip için bisikletle 900 kilometre yol katettiler

15 Temmuz şehidi Abdullah Tayyip Olçok için Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten yola çıkan Adrenalin Bisiklet Kulübü'nün üyeleri Daim Muharem, Levent Rıfat ve Bekim Kalisi de etkinliğe katıldı.

6 gün süren yolculuklarının ardından bu sabah İstanbul'a ulaşan profesyonel bisikletçiler, 15 Temmuz şehitleri için 900 kilometre boyunca pedal çevirdi.

9 yıldır profesyonel olarak bisiklet süren 23 yaşındaki Levent Rıfat, kulüpten arkadaşı Daim Muharem'in 2 hafta önce kendisine şehitler için bisikletle İstanbul'a gitme teklifiyle geldiğini ve bunu severek kabul ettiğini dile getirdi.

Sıcak havada 900 kilometre boyunca zorlu bir yol katettiklerini belirten Rıfat, "15 Temmuzu unutmamak, unutturmamak için böyle bir şeye kalkıştık." dedi.

- "15 temmuz şehitleri aklıma gelince yorgunluğum gidiyor"

AA muhabirine açıklama yapan Daim Muharem, 15 Temmuz şehitleri ve Abdullah Tayyip Olçok'u anmak için Üsküp'ten bisikletle yola çıkarak, 6 gün süren yolculuğun ardından bu sabah İstanbul'a ulaştıklarını anlattı.

"Şehitler için ne yapabilirim?" diye düşündüğünü aktaran Muharem, şunları söyledi:

"Bir akşam babamla otururken aklıma 15 Temmuz şehitleri ve Abdullah Tayyip Olçok geldi. 'Onlar için ne yapabilirim?' diye düşündüm. Aklıma bisikletim geldi ve onlar için pedal çevirmek istedim. Abdullah Tayyip'i kendime yakın bulduğum ve Üsküplü olduğu için bunu yapmak istedim. 15 Temmuz'da milletimiz çok iyi direndi. O direniş olmasaydı belki de şimdi Türk olarak var olmazdık. Yolda çok yoruldum ama 15 Temmuz şehitleri aklıma gelince yorgunluğum gidiyor."

Gsotivarlı Bekim Kalisi ise uzun yıllardır bisiklet kullandığını ve bu sefer de Daim Muharem'in fikriyle 15 Temmuz şehitleri için bisikletle yola çıktıklarını söyledi.

Teklifi hemen kabul ettiğini belirten Kalisi, "Bu şehitler olmasaydı biz de bugün olmazdık. Onlar hayatını bizler ve bu devlet için verdi." diye konuştu.