İSTANBUL (AA) - Tüm dünyadan engelli sanatçıları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen "2. Uluslararası Mersin Engelsiz Sanat Festivali" 11 Ekim'de başlayacak.

Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan etkinliğin tanıtım toplantısı Divan Hotel'de gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, engellilerin her konuda yanında olmaya ve onların hayatını kolaylaştırmaya büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Engelli bireylerin yaşadığı en büyük sorunun "ötekileştirilme" olduğuna işaret eden Kocamaz, "Sanat insanın kalbinden ve ruhundan gelir. Hiçbir engel bu ilham çeşmesini kapatamaz." dedi.

Kocamaz, festivalin bu yıl Aşık Veysel anısına, "Karanlıktan Aydınlığa" sloganıyla gerçekleştirileceğini vurgulayarak, "19 ülkeden müzik, resim, dans ve fotoğraf gibi sanat dallarından toplam 100 sanatçıyı Mersin'de ağırlayacağız. Engelleri, azim, umut ve başarıyla aşmış engelli sanatçıların yanı sıra çok sayıda engelsiz sanatçı da festivalde yer alacak. Dört gün sürecek festival etkinlikleri için il merkezinin değişik semtlerinde konser sahneleri kurulacak ve sergi alanları açılacak. Ayrıca festival süresince paneller düzenlenecek." diye konuştu.

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, etkinliklerin ücretsiz olacağının altını çizerek, şunları aktardı:

"Ülkemizde de çok sevilen Porto Rikolu efsanevi sanatçı, besteci ve gitar virtüözü Jose Feliciano da festivalimizde yer alacak. Doğuştan down sendromlu bağlama sanatçısı Çağatay Aras, San Diego doğumlu ve kendi tekniğini geliştirerek, ayaklarıyla gitar çalan eşsiz yetenek Mark Goffeney, şarkıcılık, yazarlık ve mankenlik gibi alanlarda yeteneğini kanıtlayan görme engelli Alman sanatçı Joana Zimmer, Latin müziğin Avrupa'da en iyi temsilcileri ve geçtiğimiz yıl birincisi gerçekleşen festivalin şarkısını yapan ve klibini de Mersin'de çekerek Mersin'in tanıtımını sağlayan Türkiye ve Mersin dostları, Gatto Gabriel ile Steven Cyril de festivalin önemli konukları arasında yer alıyor."

Festivalin Onur Konuğu Metin Şentürk de bu festivalin örnek olması temennisinde bulundu.

Yaşanan acılara karşı bakış açısını değiştirmek gerektiğini dile getiren Şentürk, "Bakış açınızı değiştirirseniz, acınızı da değiştirirsiniz. Sayın başkanımın da burada yaptığı, insanların, annelerin, evlatların bu konuya maruz kalan tüm mağdurların bakış açılarını sanat yoluyla değiştirmek. Bu da çok büyük bir özveri, hayal gücü gerektiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ünlü ressam Eşref Armağan da doğuştan görme engelli olduğuna dikkati çekerek, "Hakikaten hiçbir şey engel değildir. Yeter ki insan ne durumda olursa olsun, yapacağı şeyi istesin. Ben 1953'te İstanbul'da doğdum. Anadan doğma görme engelliyim ve geriye dönüşüm yok. Geriye dönüşü olmayan bir şeyi düşünmek zaten insanın aklına zarar verir. Onu kafanızdan sildiğinizde, tüketicilikten çıkıp üretici insan olmaya yönelirsiniz. Ben bu şekilde dünyaya geldim ve böyle olacağım." dedi.

Konser, söyleşi ve sergilerden oluşan yoğun programlı etkinlik, 14 Ekim'de sona erecek.