ŞİRAZ (AA) - İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Başkanı Büyükelçi Elşad Iskandarov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kudüs konusundaki çağrısının İslam dünyasının birleşmesi konusunda tarihi bir fırsat olduğunu kaydetti.

İstanbul merkezli İKGF-Dİ ve İran Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen "İslam Dünyası Gençlik Başkenti 2017 Programı Kapanış Töreni", İran'ın Şiraz kentinde gerçekleştirildi.

İKGF-Dİ Başkanı Iskandarov, gençlik başkenti programı kapsamında bu yıl 20'yi aşkın etkinlik gerçekleştirildiğine dikkati çekerek bu konudaki hedefe ulaşıldığını anlattı.

Müslüman dünyasındaki dayanışmanın önemini vurgulayan Iskandarov, şöyle devam etti:

"Bu programın ana amacı Müslüman dünyası gençleri arasında dayanışmanın sağlanmasıdır. Aynen bir kaç gün önce Kudüs konusunda İİT Dönem Başkanı Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşebbüsü ile düzenlenen olağanüstü zirvede Kudüs konusunda sergilediği dayanışma gibi mezhepsel, siyasi, coğrafi ve bölgesel farklılıklarımızın ötesinde bir dayanışma inşa etmektir. Aslında Sayın Erdoğan'ın çağrısı tüm İslam dünyasının birleşmesi, farklılıkların geride bırakılması hususunda tarihi bir fırsattır ve bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. Şimdi yapılması gereken iş hem İİT üye ülkeleri hem de farklı kuruluşlar tarafından zirvede ilan edilen birlik ve dayanışma mesajının pratik ve somut faaliyetler ile hayata geçirilmesidir."

Büyükelçi İskandarov, İKGF-Dİ tarafından alınan kararla Kudüs’ün 2018 yılı İslam Dünyası Gençlik başkenti ilan edildiğini hatırlatarak, 2018 yılı boyunca Filistin ile dayanışma şuuru altında gerçekleştirilecek programa tüm üye ülkeler tarafından destek verilmesinin beklendiğini ifade etti.

Törende konuşan İran Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Mohammad Mehdi Tondgooyan, Fas Krallığı Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşteşarı Sayın Mohammad Rherras, Şirazın üst düzey yetkilileri, İslam Dünyası Gençlik Başkenti programının, İİT ülkeleri arasında gençlik sahasında işbirliğine yeni bir dayanışma vizyonu getirdiğini belirterek Kudüs’te gerçekleştirilecek bu önemli programın tüm Müslüman ülkelerin dayanışma içinde gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

- Ödül töreni

Törende Şiraz-İslam Dünyası Gençlik Başkenti çerçevesinde yapılan yarışmalarda kazananlara ödülleri verildi.

Öykü dalında birinciliği Azerbaycan'dan Mirmehdi Aghaoghlu, "58. Gün" isimli öyküsüyle kazandı. İkinciliği İran'dan Atefe Sadat Tavosli, "Cumartesi", üçüncülüğü Nijerya'dan Yusuf Usman, "Direnişte hayatta kalan" eserleriyle elde etti.

Kısa film dalında birinciliği ABD'den Maryam Zahirimehr "Balıkla Konuşma", İkinciliği Bangladeş'ten Sadiqur Rahman "Yaratıcıya Mektup", üçüncülüğü İran'dan Leila Nouroozy, "Dedikodu" isimli filmiyle kazandı.

İİT üyesi olmayan ülke statüsünde de "Geri Dönüş Yok" filmiyle Danimarka'dan Michael Kongshaung'a birincilik ödülüne layık bulundu.

Ödülleri, THY Yönetim Kurulu Üyesi Ogün Şanlıer ile AA İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan'ın da aralarında bulunduğu protokol üyeleri sahiplerine verdi.

- "Gençlik Başkenti Programı"

İKGF-Dİ koordinasyonunda gerçekleştirilen İİT Gençlik Başkenti Programı'nın ilk başkenti 2016 yılında İstanbul seçilmişti. 2017 Gençlik Başkenti olarak seçilen Malezya’nın Putrajaya, Fas’ın Fes ve İran’ın Şiraz kentleri belirlenmişti.

Gençlik başkenti olarak seçilen kentlerde pek çok kültürel ve sanatsal etkinlik yapılmıştı. 2018 Kudüs İslam Dünyası Gençlik Başkenti programı kapsamında, dünyanın dört bir tarafından gelecek gençlerin katılımıyla akademik, kültürel, gönüllü yardımlaşma gibi alanlarda birçok uluslararası programın Kudüs’te düzenlenmesi planlanıyor.