ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye ve Japonya dostluğunun uzun bir tarihi geçmişe sahip olduğuna dikkati çekerek, "2019'da Japonya'da 'Türkiye Yılı' kapsamında dünyanın bu güzel coğrafyasında gerçekleştireceğimiz birbirinden güzel etkinliklerle, kültür sanatın birleştirici dokunuşuyla dostluğumuzu daha da perçinleştireceğimize inanıyorum." dedi.

Türk Japon Vakfı'nda düzenlenen konser ve resepsiyonla, "2018 Japonya Sonbahar Festivali"nin açılışı gerçekleştirildi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'nın ev sahipliği yaptığı davete Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar ile çok sayıda davetli katıldı.

Festivalin açılış törenine katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Ersoy, "Türkiye ve Japonya arasında sözde değil özde dostluk uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. Gelenek ve göreneklerdeki benzerlik, ataerkil toplum yapısı ve bilhassa aynı dil ailesinin mensubu olmaları iki toplumun asırlar öncesine dayanan yakın ilişkiler içinde olduğunun göstergesidir." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Japonya'nın Türkiye'de düzenlediği renkli ve zengin içerikli faaliyetleri memnuniyetle takip ettiğini aktaran Ersoy, şunları kaydetti:

"Buradan büyük bir mutlulukla duyurmak isterim ki, önümüzdeki sene Japonya'da Türkiye Yılı kutlanacak. 2019'da Japonya'da 'Türkiye Yılı' kapsamında dünyanın bu güzel coğrafyasında gerçekleştireceğimiz birbirinden güzel etkinliklerle, kültür sanatın birleştirici dokunuşuyla dostluğumuzu daha da perçinleştireceğimize inanıyorum. Elbette, 2020'de ya da en kısa zamanda Türkiye'de Japonya Yılı kutlayabilmeyi arzu ettiğimizin altını çizerek Japon dostlarımıza buradan çağrıda bulunmak istiyorum."

- "Türkiye ve Japonya iki millet, tek yürektir"

Türkiye'ye bir yıl önce geldiğini belirten Büyükelçi Miyajima de "Türk halkının Japonya'ya gösterdiği ilgiden çok etkilendim. Türkiye'de pek çok şehri gezdim. Türkiye'yi ve lezzetli yemeklerini çok beğendim." ifadelerini kullandı.

Japonya Festivali'nin logosunun, Japonya'nın önde gelen kadın kaligrafi sanatçısı Sisyu'nun "sonsuzluk" adlı eseri olduğunu anlatan Büyükelçi Miyajima, "Ben bu logoyu, 'Türkiye ve Japonya halklarının dostluk ilişkileri sonsuzluğa uzanmaktadır' ve 'İki ülkenin geleceğini omuzlarında taşıyan gençlerimizin potansiyeli sonsuzdur' şeklinde yorumluyorum." diye konuştu.

Miyajima, festival kapsamında Japon davulu konserlerinin ve kültür etkinliklerinin devam edeceğine dikkati çekerek, "Kültür ve sanat vasıtasıyla Türklerle Japonları, kalpten kalbe daha da yakınlaştırmayı, turizm ve ticaret alanında karşılıklı etkileşimi geliştirmeyi, iki ülke halkları arasındaki dostluğun sonsuza kadar sürmesini temenni ediyorum. Türkiye ve Japonya mesafe olarak uzak olsalar da 'iki millet, tek yürektir.'" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ersoy ve Büyükelçi Miyajima, "Gönül Bağları Dostluk Köprüsü Türk- Japon Dostluğu" konulu resim yarışmasına katılan eserlerin yer aldığı sergiyi de gezdi.

Açılış, geleneksel Japon savaş davulu "taiko" topluluğu Masa-Daiko'nun konserinin ardından verilen resepsiyonla sona erdi.