Gizemli Satoshi Nakamoto'nun dünyadaki ilk ve açık ara en popüler kripto para birimi olan Bitcoin'i (BTC) ortaya sürmesinin üzerinden on yıldan fazla zaman geçti. Bitcoin'in geçtiği yolu takip ederek binlerce kripto para birimi ortaya çıktı. CoinMarketCap'in verilerine göre günümüzde 9 binden fazla kripto para birimi var. Aralarından seçim yapabileceğiniz bu kadar geniş bir kripto para birimi yelpazesiyle, yatırımcılar yatırım yapabilecekleri en iyi kripto para biriminin hangisi olduğunu nereden biliyorlar? Dünyanın dört bir yanında manşetlere çıkan en popüler kripto para birimlerinden, daha az bilinen dijital para birimlerine kadar, işte 2020'de satın alınabilecek en iyi kripto para birimlerinden altı tanesi.

Bitcoin (BTC)

Ocak 2009'da ilk BTC'lerin çıkarılmasından bu yana piyasanın hakimi konumunda. Bitcoin fiyatı 2018'de sert bir şekilde düşmeden önce Aralık 2017'de 20 bin doları geçerek rekor kırmış ve o yılın sonunda 3 bin 234 dolara kadar düşmüştü. O zamandan bu yana Bitcoin yükselişini sürdüren en büyük kripto para 12 bin 500 doların üzerine oturmuş durumda. Bitcoin'in fiyatının son derece volatiliteli olduğu gerçeği bir yana, kripto para piyasasının toplam piyasa değerinin yüzde 50'den fazlasını elinde bulundurarak en büyük kripto para olması, dünya çapında kabul görüyor olması onu kripto paralar arasında en iyi kripto para birimi yapıyor.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin gibi kripto para birimleri, kripto işlemleriyle ilgili bilgileri 1 megabayt veri içerebilen veri "blokları" içinde saklayan blok zinciri teknolojisine dayanır. Bu yapıdaki kripto para birimleri daha popüler hale geldikçe bu veri blokları dolar, işlemler yavaşlar ve işlem ücretleri artar. Bazı Bitcoin geliştiricileri her blokta ihtiyaç duyulan veri miktarını etkili bir şekilde bir çözüm önerdi ancak Bitcoin topluluğu bu çözümün kripto para biriminin bütünlüğünü tehlikeye sokabileceğine inanarak bu çözümü kabul etmediler. Çözüm önerileri kabul görmeyen geliştiriciler Apustos 2017'de kendi Bitcoin sürümlerini oluşturdular ve buna Bitcoin Cash adını verdiler. Bitcoin Cash, daha düşük işlem ücretleriyle daha hızlı ve daha sık işlem yapılmasına olanak tanıyan 8 MB veri depolayabilen bloklara sahip. Bitcoin Cash, selefinden daha yeni ve daha az popüler olabilir ancak ölçeklenebilirliği, inanılmaz büyüme potansiyeline sahip olması onu en iyi kripto para birimlerinden biri yapıyor.

Litecoin (LTC)

Kripto para birimleri, temel teknolojiyi anlamayanlar için belirsiz ve karmaşık görülebilir ancak Litecoin bunu düzeltmeye yardımcı olmak için ortaya çıkmıştır. Aslında kurucu Charlie Lee, Bitcoin'in "lite" versiyonunu yaratmak ve Bitcoin'in altın rolü karşısında gümüş rolüne soyunabilecek bir kripto para birimi geliştirmek istedi. Lee bunu 2011'de Litecoin ile yaptı ve Bitcoin'in en iyi özelliklerinin çoğunu bazı ufak değişikliklerle benimseyen bir kripto para birimi yarattı. Örneğin, Bitcoin işlemlerinin onaylanması yaklaşık 10 dakika sürerken, Litecoin işlemleri çok daha hızlıdır ve 3 dakikadan az sürede onaylanır. Litecoin, daha hızlı ve daha kolay, hem kullanıcılar hem de yatırımcılar için öne çıkan bir kripto para birimi konumundadır.

Ethereum (ETH)

Kripto para birimlerinin arkasındaki ana felsefelerden biri, para biriminin merkeziyetsiz olmasıdır. Ethereum bunu bir adım öteye taşıyor, parayı merkezden uzaklaştırmak yerine, sunucuları dünya çapında bir düğüm sistemi ile değiştirerek interneti merkezden uzaklaştırmak ve "tüm dünya için tek bir bilgisayar" yaratmayı amaçlamaktadır. Ethereum, kullanıcıların Ether adı verilen bir kripto para birimini takas edebildiği, Blockchain teknolojisine dayalı bir yazılım platformudur. Ethereum, yaklaşık 40 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile dünyadaki en popüler kripto para birimlerinden biri haline geldi. Şu anda piyasa değeri bakımından Bitcoin'den sonra en büyük ikinci kripto para birimidir. Ancak asıl önemli olan diğer kripto para birimleri için bir ev sahibi olarak görev alabilen ve çılgınca popüler hale gelen platformun ta kendisidir.

Binance Coin (BNB)

Ethereum gibi, Binance Coin de bir kripto para biriminden çok daha fazlasıdır. Aslında Binance Coin, Binance'ın merkeziyetsiz borsasının (DEX) 2017'de açılmasına kadar Ethereum ağında barındırılıyordu. Binance DEX, Ethereum'a çok benzer bir platformdur. Binance DEX, kullanıcıların yalnızca BNB alıp satabilecekleri değil, aynı zamanda diğer kripto para birimlerini birinden diğerine dönüştürmek için BNB'yi kullanabilecekleri merkeziyetsiz bir platformdur. Bu, Binance DEX'i hacimce dünyadaki en büyük kripto para borsası haline getirdi ve dijital varlığın popülaritesini artırmaya yardımcı oldu. En önemlisi, Binance DEX, kullanıcıları platformda tutan ve Binance Coin'in büyümesini sürdürmeye yardımcı olan akıllı bir strateji olan BNB ile borsada işlem ücreti ödeyen kullanıcılara işlem ücretinde indirim sağlıyor.

TRON (TRX)

Birçok amaca hizmet eden binlerce kripto para biriminin olduğu bu piyasada eğlence sektörüne hizmet eden bir kripto para birimi olmasaydı, olur muydu? Tabii ki olmazdı. Bu, Tron'un kurucularının içerik paylaşımı için merkeziyetsiz, blok zinciri tabanlı bir platform oluştururken umdukları türden bir fırsattır. Dünyanın en büyük eğlence şirketlerinin çoğu, kullanıcıları hakkında veri toplamak ve satmaktan kazanç sağlarken, Tron'u kullanmak geride böyle bir ayak izi bırakmaz. Tron, kullanıcılarını korurken, içerik oluşturucuların içeriklerinden doğrudan Tron'un kripto para birimi olan Tronix aracılığıyla para kazanmalarına da olanak tanır. Platform, Tron Vakfı kurucusu Justin Sun'ın tuhaflıkları nedeniyle son birkaç yılda ün kazandı ancak onun hakkında ne hissederseniz hissedin, Tron'un iddialı bir fikir olduğu inkar edilemez ve yarının Netflix'i olmak için bugünün Netflix'ini devirebilecek, mükemmel bir spekülatif yatırımdır.