ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da, 24. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları kapsamında Şiir Gecesi gerçekleştirildi.

Bu yıl 15 Temmuz Şehitleri anısına "Vatan" temasıyla yapılan ve iki gün süren etkinlikler çerçevesinde Nurettin Ardıçoğlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Şiir Gecesi'nde Türklerin yanı sıra Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kosova ve Kerkük'ten katılan şairler şiirlerini seslendirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl farklı bir temayla düzenlenen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları'nın, bu yıl 15 Temmuz Şehitleri anısına "vatan" teması ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Programın, Elazığ halkının Türk edebiyat dünyasına armağan ettiği en uzun soluklu edebi faaliyet olduğunu vurgulayan Demirbağ, şöyle konuştu:

"Uluslararası Hazar Şiir Akşamları ve bu kapsamda düzenlenen kültürel ve sanatsal faaliyetler huzur adası olan ve tarihi Harput'un bir devamı olan Elazığ ilinin edebiyat dünyasına Türkiye'den uzanan bir köprü olmasını sağlamıştır. Amacımız hem şiiri insanlara sevdirmek hem de Türk devletleri arasındaki gönül bağını daha da güçlendirmek, kültürel bir etkileşim sağlamak. Bu tür etkinliklerin daha da yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz."

- ''15 Temmuz gecesi Semerkand, Buhara, Taşkent tüm insanların kalbi buradaydı"

Özbekistanlı şair Muazzam İbrahimova da Uluslararası Hazar Şiir Akşamları'na katılmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

15 Temmuzların bir daha yaşanmaması dileğinde bulunan İbrahimova, "15 Temmuz gecesi Semerkand, Buhara, Taşkent tüm insanların kalbi buradaydı. O gece anneler evlatsız, evlatlar öksüz veya yetim kaldı, çok şehit verildi. Rabbim o günleri bir daha Türkiye halkına yaşatmasın. Türkiye halkının o gece Cumhurbaşkanı ile birlikte darbeye karşı durarak göstermiş olduğu kahramanlıktan ötürü hepimiz gurur duyduk." ifadelerini kullandı.

- "Türk halkıyla gurur duyuyoruz"

Azerbaycanlı şair Ülker Piriyeva ise Elazığ'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Etkinliğin 15 Temmuz Şehitleri anısına yapılmasının, etkinliği daha anlamlı hale getirdiğini aktaran Piriyeva, şunları söyledi:

"Türk halkının tanık olduğu o hain darbe girişimini Azerbaycan halkı olarak sanki bizler de yaşadık. 15 Temmuz'da Azerbaycan halkı olarak bizler de ayaktaydık, kalbimiz Türk halkı ile birlikteydi. Kahraman Türk halkı darbeye karşı durarak Cumhurbaşkanına ve devletine sahip çıktı, dünyaya örnek oldu. Bundan dolayı kardeş Türkiye halkını kutluyorum, şehitlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

Piriyeva, bu tür etkinliklerin kardeş Türk devletleri arasındaki bağların, dostlukların daha da artmasına vesile olduğunu ifade ederek, bu tür münasebetlerin her alanda yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.