ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 25. Uluslararası Adana Film Festivali ile ilgili, "Festivale gölge düşürecek, sanatın önüne geçecek her türlü değerlendirmelerden uzak duracağız. Bunlara fırsat vermeyeceğiz." dedi.

Sözlü, festivalin tanıtımı için bir otelde düzenlenen basın toplantısında, köklü bir festivali yaşatıyor olmaktan mutlu olduklarını söyledi.

"Kültürün ve sanatın başkenti" olma iddiasındaki Adana'nın uluslararası tanıtımına katkı sağlayan bu festivale ev sahipliği yapmaktan dolayı bahtiyar olduğunu belirten Hüseyin Sözlü, büyükşehir belediyesi olarak Türk sanatına, sanatçısına hürmet ilkesiyle kültür çıtasını daha yükseklere taşıma noktasında üzerlerine düşeni yapma çabası içerisinde olduklarını kaydetti.

Sözlü, 22-30 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin her yıl biraz daha büyüdüğünü, içeriğinin zenginleştiğini belirtti.

Hüseyin Sözlü, bu yıl "Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü"nün Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden olan Aleksey Fedorchenko'ya verileceğini, "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün de yönetmen Şerif Gören'e, onur ödüllerini de Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan'ın alacağını kaydetti.

Sözlü, festival kapsamında toplam 900 bin lira para ödülünün verileceğini de söyledi.

Festivalde bu yıl Türk ve dünya sinamasının en seçkin örnekleriyle özel gösterimlerin Adanalı sinemaseverlerle buluşacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, ayrıca etkinlikler kapsamında sergi, konser ve söyleşilerin de yer alacağını kaydetti.

Engelliler için özel gösterimlerin yapılacağını da belirten Sözlü, mahallelerde gezici sinema gösterimlerinin festivalin sıra dışı etkinlikleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Adana'da Türk sinemasına katkı vermeye devam edeceklerini vurgulayan Hüseyin Sözlü, "Festivale gölge düşürecek, sanatın önüne geçecek her türlü değerlendirmelerden uzak duracağız. Bunlara fırsat vermeyeceğiz. Türkiye'nin en büyük sinema festivalini yapmaktan, Türk sinemasına, sanatına hizmet vermek ve ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluyuz ve gururluyuz." diye konuştu.

- Bahçeli'ye teşekkür

Toplantıda bir gazetecinin yerel seçimlerde yeniden aday gösterileceğiyle ilgili sorusuna Sözlü, "Genel Başkanımızın bize olan sevgisi, güveni, teveccühü. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah Adana'yı yeniden bu güvene layık olmak için armağan etmeye çalışacağım. Ama bu bu kadar olsun, festivalin önüne siyaset geçmesin." yanıtını verdi.

Festival Direktörü İsmail Dikiltaş da festivalin uzun metraj film yarışmasında 15 filmin yarışacağını ancak filmleri ve jüri üyelerini 13 Eylül'de İstanbul'da yapılacak basın toplantısında açıklayacaklarını söyledi.

Festivalde 220'yi aşkın filmin gösteriminin yapılacağını dile getiren Dikilitaş, etkinlik takvimi hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, festivalin 5 ana kategorisinde jüri karşısına çıkacak filmlerden bazılarının da kısa bir gösterimi yapıldı.