EDİRNE (AA) - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ilişkin, "Kırkpınar'ın en önemli özelliği savaşta barışta, iyi günde kötü günde, zor günde kolay günde hiç kesilmemiş olması." dedi.

Gürkan, belediye meclis salonunda düzenlediği basın toplantısında, pazartesi günü başlattıkları Kırkpınar Haftası'nın Çorlu'da meydana gelen tren kazasında 24 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi nedeniyle buruk başladığını belirtti.

Kırkpınar'ın geleneksel davul-zurna ile başlama geleneğini bir eğlenceden bir şenlikten çıkararak bir matem havasında iki gün yas tutarak geçirdiklerini vurgulayan Başkan Gürkan, "Çarşamba günü itibariyle tekrar 657 yıllık geleneğe uygun olarak davullar vurmaya, zurnalar da çalmaya başladı. Kırkpınar, bütün tarihi boyunca her ne olursa olsun devam etmiş bir organizasyon. 2010'dan beri UNESCO Somut Olmayan Kültür Miras Listesi'nde bulunuyor. Kırkpınar'ın en önemli özelliği savaşta barışta, iyi günde kötü günde, zor günde kolay günde hiç kesilmemiş olması. Nitekim iki yıl önce 2016'da FETÖ'cü teröristlerin o kanlı darbe girişiminde dahi biz bir hafta sonra yağlı güreşlerimizi yapmıştık. Bu yılda yarın güreşlerimiz geleneklere uygun şekilde başlayacak." diye konuştu.

Gürkan, 657. Kırkpınar Ağalık ihalesini bir ay önce yenilediklerini ve tarihteki tek iki altın kemerli ağa olan Seyfettin Selim'in ihaleyi alarak Kırkpınar Ağası olduğunu hatırlattı.

15 Temmuz Pazar Günü saat 15.00'te geleneklere uygun bir şekilde ağalık ihalesini yapacaklarını ifade eden Gürkan, ihale şartnamesinde yaptıkları değişiklikleri şöyle anlattı:

"658. Kırkpınar Ağalığı ihalesini gerçekleştireceğiz. Yaşadığımız tecrübeler, edindiğimiz bilgiler ışığında şartnamede bazı değişiklikler yaptık. Daha önce 5 bin lira olan dosya bedelini 25 bine çıkardık. Orada toplayacağımız 25 bin liranın bizim için bir önemi yok. Ama 81 milyonun önüne çıkıp tanıtımınızı yapıyorsanız bunun bir bedeli olmalı ve bu bedeli ödeyebilecek olmalısınız. 81 milyonun önüne tanıtım yapmanın bir bedeli olmalı. Önceki yıllarda, Kırkpınar ağalık ihalesini kazanan ağanın ağalık bedelini 3 ayda 3 eşit taksitte ödemek zorundaydı, bu yıl yaptığımız değişikle ağalık bedelini alan kişi ,15 gün içinde bu bedelin tamamını ödeyecek. Yatırmaz ise ihale onaylanmayacak. Ayrıca ağalık ihalesi onaylanana kadar ihaleyi alan ağa hiç bir şekilde Kırkpınar ağası unvanını kullanamayacak. "


- Kırkpınar'a rekor katılım bekleniyor


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar'da güreşecek pehlivan kayıtlarının devam ettiğini, bu yıl katılımda rekor sayı beklediklerini aktardı.

Geçen yıl Kırkpınar'a 2 bin 199 pehlivanın kayıt yaptırdığını hatırlatan Gürkan, "Yağlı güreş yapan her pehlivanın hayali, hedefi ve arzusu Kırkpınar çayırına çıkıp güreşmektir. Kırkpınar'ın böyle bir dualı, geleneksel bir çayırı vardır. Bu nedenle Türkiye'nin dört bir tarafından her boyda binlerce pehlivan Edirne'ye geldi. Bugün saat 10.00 itibariyla kayıt yaptıran, tartıya çıkan pehlivan sayımız bin 349 oldu. Kayıtlar bu akşam sona erecek bu yıl pehlivan sayısında geçen yıl kırılan rekorun üzerine çıkılmasını bekliyoruz. 2 bin, 2 bin 500 pehlivanın katıldığı dünyada başka bir organizasyon yok." diye konuştu.

Kırkpınar nedeniyle Edirne'ye çok sayıda ziyaretçinin de geldiğini, otellerin dolduğunu dile getiren Gürkan, atalarının geleneklerini sürdürerek çayırlarda yatan ziyaretçilerden çevreyi kirletmemelerini istedi.

Başkan Gürkan, otellerde ve pansiyonlarda kalacak yer bulamayan ziyaretçilerin Kredi Yurtlar Kurumunda ücretini ödemek kaydıyla konaklayabileceklerini sözlerine ekledi.