ÇANAKKALE (AA) - BÜLENT ERSÖZ - Çanakkale'de yaşanan ve dünya harp tarihine geçen eşsiz zaferde vatan uğruna hayatlarını veren şehitler için, Eceabat Kaymakamlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde "81 İlden Şehitlere Vefa Projesi" gerçekleştiriliyor.

Seyit Onbaşı, Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Sargı Yeri Şehitliği ve 57. Alay Şehitliği'nde her gün kişi başına üçer cüz okumak suretiyle günde birer hatim yapan din adamları, Çanakkale'de 1915'te yaşanan muharebelerde cephede savaşan tabur imamları ile alay müftülerinin temsilen giydikleri elbiselerle Kur'an-ı Kerim okuyup dua ediyor.

Eceabat İlçe Müftüsü Dr. İhsan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Diyanet İşleri Başkanlığının onayı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının desteğiyle başladığını söyledi.

Kara, 8 Mart'ta başlayan projenin 6 Mayıs'ta tamamlanacağını ifade ederek, "81 ilden gelen 100 din görevlimiz birer haftalık periyotlar halinde tarihi alanda görev yapıyorlar. Seyit Onbaşı, Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Sargı Yeri Şehitliği, 57. Alay Şehitliği'ne ikişer din görevlimizi bırakıyoruz. Daha sonra akşama kadar hatimlerini dualarını yapıyorlar." dedi.

-103 yıl önce cephede giyilen cübbelerin benzeri hazırlandı

Din görevlilerinin Çanakkale Savaşları sırasında görev yapan tabur imamları ve alay müftülerinin giydiği cübbelerin bir benzerini giydiğini anlatan Kara, şöyle devam etti:

"Din görevlilerimiz için 103 yıl önce cephede giyilen cübbelerin bir benzerini, günümüz şartlarında mümkün olduğu kadarıyla hazırlattık. Bunları kendilerine veriyoruz. Onları giyiyorlar. Bu görevimizdeki gayelerimizden birisi şimdiye kadar gidilmemiş şehitliklerimize din görevlilerimizi göndererek oralarda da şehitlerimizin ruhlarının şad edilmesini sağlamak. Onları unutmadığımızı onlara olan vefamızı hatırlatmak. Ayrıca ziyaret dönemlerinde gelen binlerce ziyaretçinin de buradaki manevi atmosferi bizzat yerinde canlı olarak yaşamasını istedik."

Kara, bu sene ilk kez uyguladıkları projeyi sonraki yıllarda da geliştirerek devam etme arzusunda olduklarını kaydetti.

Şehitler Abidesi önünde Kur'an-ı Kerim okuyan, dua eden din görevlilerden Manisa Yunus Emre İlçesi Din Hizmetleri Uzmanı Adem Demir, "Şehitlere Vefa Projesi" kapsamında sabah erken saatlerde Kur'an-ı Kerim okumaya başladıklarını belirtti.

Demir, Okuduğumuz Kur'an-ı Kerim, kasideler, ilahiler ile birlikte ecdadımızın şehitlerimizin ruhlarına dualar bağışlıyoruz. Bugün Kütahya, Uşak, Edirne, Manisa, Samsun, Aydın, Muğla ve bizlere rehberlik eden Çanakkale hocalarımız olmak üzere Şehitler Abidesi'ndeydik. Bu projeyi üreten büyüklerimize de sonsuz saygılar sunuyoruz. Şehitlerimizin ruhları şad olsun, Allah bu dualarımızı kabul etsin." ifadelerini kullandı.