İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın (AA) Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilli Genel Seçimleri sonuçlarına ilişkin yayınını değerlendiren medya kuruluşlarının yöneticileri, AA'nın seçim yayınını başarıyla yaptığını belirtti.

Medya kuruluşlarının yöneticileri, AA'nın seçim sonuçlarına ilişkin yayınını değerlendirdi.

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim hükümleri çerçevesinde belli yayın kısıtlamalarıyla, uyulması gereken kurallar olduğunu aktardı.

Bu çerçevede de Anadolu Ajansı'nın da veriye esas olan ıslak imzalı tutanakların akış hızına göre kendisini ayarladığını vurgulayan Kapan, "Bu çerçevede de görevini yerine getirdi. Normal şartlar altında belli zaman dilimi içerisinde Anadolu Ajansı'nın verileri toplayıp abonelerine dağıtma başarısını gösterdiğini biz müşahede ettik." diye konuştu.

İsmail Kapan, hemen hemen her seçim döneminde az ya da çok bazı söylemlerin gündeme geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Çok uzun zamandır seçim sonuçlarını takip eden bir gazeteciyim. TRT için de çok eski yıllarda böyle şeyler olmuştu ve hatta binasının önüne gidip 'Niye bizim iktidara geldiğimizi ilan etmiyorsun?' diye gösteriyer yapılmıştı. Dolayısıyla ilk defa olmuyor böyle şeyler. Seçimde kazanamayan tarafların durumu hazmetmesi biraz zor oluyor, yani yenilgiyi kabul edemiyorlar. Yenilgiye bir kılıf, bahane arıyorlar, bunun için de belki birilerini suçlamaları gerekiyor. Ne olacak? Burada bu bazen Anadolu Ajansı olur, bazen başka bir ajans olur, bazen bir partinin sözcüsü olabilir. Ancak psikolojik olarak kazanamayan tarafın hem başarısızlığına kılıf araması hem de bir şekilde durumu kamufle edip zaman kazanması... Neticede bu itirazları yapanlar kendileri de görüyor ve kabul ediyorlar ki sonuca tesir edecek menfi bir durum yok. O zaman bu gürültü niye koparılıyor? Dediğim gibi bu tamamen psikolojik bir durum."

Kapan, vatandaş ve gazeteci olarak siyasi üslubun her zaman nezaket içerisinde kalması gerektiğini savunduğunu dile getirdi.

Bir şahsa veya kuruma bir haksızlık ve hakarette bulunulması durumunda o hatadan dönülmesi gerektiğini aktaran Kapan, "Zaten o hatadan dönülmesi insanlık icabıdır. Yani etik kurallar bunu gerektirir. İlla da birinin buna davet etmesine gerek yok, kendiliğinden bunun yerine getirilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

- "AA sonuçları hızlı ulaştırdığı için suçlanamaz"

Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İdris Saruhan da Yeni Şafak Gazetesi ile birlikte Türkiye ve dünyadaki tüm medya kuruluşlarının seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı'ndan izlediğini belirterek, "YSK, sandıklar kapandıktan sonra birkaç saat içinde oyları güvenilir bir şekilde tasnif ediyor ve kayıt altına alıyor. AA da aynı tempoda bunu kamuoyuna duyuruyor. Bu sistemi tıkır tıkır işletenleri tebrik etmek gerekiyor. Fakat ne yazık ki bazı siyasi partiler, halktan bekledikleri oranda destek alamamanın acısını, YSK ve Anadolu Ajansı'ndan çıkarmayı seviyor." ifadelerini kullandı.

AA'nın işini en doğru şekilde yaptığını vurgulayan Saruhan, şunları kaydetti:

"AA'nın verdiği sonuçlarda şimdiye kadar bir hata olmadığı görülmesine ve aslında bir ajansın sonuçları değiştirmesinin mümkün olmadığı bilinmesine rağmen, her seçim gecesi aynı filmin sahneye konulmasını anlamıyorum. Bir ajans, sonuçları hızlıca kamuoyuna duyurduğu için suçlanamaz. Meydanlarda başlayıp seçim gecesi devam eden hakaretler ve hedef göstermeler maalesef AA muhabirlerine yönelik şiddetle sonuçlanıyor. Birçok muhabirin çalışmasının engellendiğini ve darp edildiğini duyuyoruz. Hedef gösterme bir politika haline gelirse daha vahim olaylar da yaşanabilir, bu nedenle siyasetçilerin sorumlu davranması gerekiyor."