ANKARA (AA) - ABD, Güney Kore'den Kuzey Kore'ye karşı caydırıcılığı artırmak için ABD'nin Aegis radar sistemi ve P-8 Poseidon deniz devriye uçağı gibi askeri ekipmanları kullanmasını istedi.

Yonhap ajansının haberine göre, ABD Seul Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Marc Knapper, düzenlediği basın toplantısında, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Seul'deki zirvesinin sonuçlarını değerlendirdi.

Trump'ın iki günlük Güney Kore ziyaretini ve iki lider arasındaki görüşmeyi "büyük başarı" olarak niteleyen Knapper, "İki devlet başkanının gerçekten iyi dostluk, dostane ilişki geliştirdiği aşikar. Birbirleriyle rahatça konuştular." dedi.

Askeri satın alma planlarıyla ilgili bir soruya Knapper, "Biz, Güney Kore'nin, Apache helikopterleri, deniz gemileri için Aegis radar sistemleri ve anti-denizaltı savaş uçağı olan P-8 Poseidon uçaklarına sahip olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Knapper, Güney Kore ve Çin'in, Seul yönetiminin ülkede ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) konuşlandırmasına izin vermesinin ardından bozulan ilişkilerini tamir kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından 31 Ekim'de yapılan yazılı açıklamada, tarafların ikili ilişkileri ve iş birliğini süratle eski durumuna getirme konusunda mutabık olduğu belirtilmişti.

Son 25 yılda Güney Kore'ye resmi ziyaret düzenleyen ilk ABD Başkanı olan Trump, programına dün ABD'nin en büyük yurt dışı askeri üssü olan Camp Humpshrey'i ziyaret ederek başlamış, ev sahibi ülke lideri Moon Jae-in ile bir araya gelerek Kuzey Kore meselesi ve ikili ticaret konularını ele almıştı.

- Güney Kore Savunma Bakanı Song, ABD Siber Güvenlik Komutanı Rogers ile görüştü

Bu arada Güney Kore Savunma Bakanı Song Young-moo, ABD Siber Güvenlik Komutanı Amiral Michael S. Rogers ile Seul'de bir araya geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ikilinin, karşılıklı güven ve yakın ilişkiye dayalı olarak siber güvenlik sektörü konusunda müttefikler arasındaki sıkı koordinasyonun önemine değindiği belirtildi.

Song'un Kuzey Kore'nin ilerleyen siber tehdidinin ittifak için "gerçek" bir sorun teşkil ettiğine dikkati çektiği görüşmede Rogers da bu alanda ikili iş birliğini güçlendirmek için destek sözü verdi.

Görüşmeye, ABD Kore Güçleri (USFK) Komutanı General Vincent K. Brooks'un ve Güney Kore Siber Komutanlığı yetkililerinin de katıldığı belirtildi.