WASHINGTON (AA) - ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon, Suriye ve Irak’ta ocak ayı içerisinde koalisyon saldırılarından kaynaklanan 195 sivil kayıp ihbarı aldığını ve operasyonların başından bugüne kadar en az 841 sivilin koalisyon saldırılarında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Birleşik Görev Gücü-Doğal Kararlılık Operasyonu’nun ocak ayı sivil kayıp raporu yayınlandı.

Raporda, geçmiş aylardan kalma 406 sivil kayıp ihbarının değerlendirmeye alındığı, ayrıca ocak ayı içerisinde 195 yeni sivil kayıp ihbarı geldiği ifade edildi.

- Koalisyon 116 ihbarın sadece 4’ünü güvenilir buldu

İncelemeye alınan 116 ihbar dosyasının incelenmesinin tamamlandığı ifade edilen raporda, bunların 102’sinin güvenilir olmadığı, 10’unun eski ihbarların aynısı olduğu, 4’ünün ise güvenilir olarak değerlendirildiği kaydedildi. İncelemeler sonunda 10 sivilin hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

Raporda, “Doğal Kararlılık Operasyonu'nun başlangıcından bugüne kadar mevcut bilgiler ışığında en az 841 sivil istenmeden koalisyon saldırılarında öldürüldü. Toplam 485 ihbar halen inceleme altında.” ifadelerine yer verildi.

ABD, DEAŞ karşıtı harekatın başladığı Ağustos 2014’ten ocak ayına kadar 29 bin 70 hava saldırısı düzenledi.

Rapora göre bu süre zarfında sivil ölümlerin yaşandığı toplam 2 bin 15 ihbar yapıldı. ABD öncülüğündeki koalisyon ise bunlardan sadece 218’ini güvenilir buldu.

- Bağımsız kaynaklara göre sivil kayıp 6 binden fazla

Öte yandan bağımsız yerel kaynaklara dayandırılan sivil kayıp raporları hazırlayan birçok online platforma göre, söz konusu iki ülkedeki sivil kayıplar ABD’nin açıkladığından çok daha fazla.

Bu platformlardaki güncel raporlarda, Ağustos 2014-Aralık 2017 dönemini kapsayan dilimde koalisyon kaynaklı saldırılarda Irak ve Suriye'de hayatını kaybeden sivil sayısının 6 binin üzerinde olduğu iddia ediliyor.

Aynı raporlarda koalisyon kaynaklı sivil kayıplarının aralık ayında en az 30, ocak ayında ise en az 90 olduğu kaydediliyor.

Bununla birlikte bazı hava saldırılarının koalisyon mu, Rus uçakları mı, yoksa Beşşar Esed rejimi tarafından mı düzenlendiğinin net olmadığı, farklı yerel kaynakların farklı yerleri işaret ettiği de belirtiliyor.

- ABD camiyi vurmuştu

DEAŞ karşıtı koalisyonun sivil kayıplar konusunda sicilindeki belirsizler dikkat çekerken, çok sayıda sivilin hayatına mal olan bazı hava saldırıları halen hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Halep kentinin batısındaki Etarib ilçesine bağlı Cina köyünde geçen yıl mart ayında bir camiye hava saldırısı düzenleyen koalisyon uçakları, camide ibadet eden en az 58 sivilin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. ABD söz konusu hava saldırısını düzenlediklerini kabul etmiş, ancak bölgenin El Kaide'nin toplanma yeri olduğunu iddia etmişti.

ABD'nin "El Kaidecilerin toplanma alanı" olduğu iddiasıyla namaz vaktinde vurduğu camide, radikal görüşlere mesafesiyle bilinen Tebliğ cemaati mensuplarının bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Benzer şekilde Musul'un DEAŞ'ın elinden kurtarılması sürecinde de koalisyon uçakları yüzlerce sivilin ölümüne neden olmuş, ABD ordusu daha sonra sivilleri yanlışlıkla vurduklarını kabul etmişti.