VAN (AA) - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Maalesef ABD yönetimi ticaret savaşları üzerinden dünyayı hizaya sokmaya çalışıyor. Türkiye'ye karşı yaptıkları bu kur operasyonu da aslında Türkiye üzerinden gelişmekte olan ülkelere ders vermek için yapılan bir operasyondur. ABD yeni yönetimi tabiri caizse herkesi karşısına alıyor." dedi.

Kurtulmuş, Van'ın Gürpınar ilçesinde düzenlenen, "Kırkpınar'dan Gürpınar'a Yağlı Güreş Festivali"ne katılmak üzere geldiği kentte, Büyükşehir Belediyesi tesislerinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile çok iyi ve çok sıkıntılı dönemlerinin olduğuna değinen Kurtulmuş, son dönemde pratik iki konu üzerinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Bunlardan birincisinin göçmen meselesi, ikincisinin de vizesiz seyahat olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Biz yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye Avrupa'ya göç rotasında. Hem doğudan hem güneydoğudan gelen rotada Türkiye geçiş noktasında. Türkiye eğer bu göçmenleri önlemeseydi Avrupa Birliği göçmenler tarafından istila edilirdi. Göçmenler üzerinden ırkçılık yabancı düşmanlığı dalgası Avrupa siyasetini tutsak ediyor. Şimdi Avrupa ile göçmenlerin durdurulması mutabakatı çerçevesinde ilişki sürecimiz devam ediyor. AB'nin bunu tekrar görmesi lazım." ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, vize serbestisi konusuna ilişkin ise Türkiye'nin AB'nin talep ettiği birtakım reformları gerçekleştirmiş durumda olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"AB'nin art niyetli, Avrupa'daki siyaseti zehirleyen, İslam karşıtlığı, yabancı ve Türkiye düşmanlığı, Erdoğan karşıtlığı üzerinden politika üreten bu aşırı unsurların etkisinde kalan Avrupa siyasetinin de biraz rahatlaması lazım. Avrupalıların bunu gördüğünü görüyoruz. Böylece Avrupa Türkiye karşıtlığının kendisinin menfaatine olmadığını, tam tersine Türkiye ile her alanda bir ilişkinin içinde olmanın kendilerini rahatlatacağını görüyorlar. Avrupa'nın aslında Türkiye ile yapacağı yakın temasın Avrupa'nın tekrar kendi kurucu değerlerine dönmesi bakımından da son derece yararlı olacağını görüyorlar. Avrupa ile aramızda başlayan olumlu temasın sıcak bir şekilde sürmekte olduğunu görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz."

- "ABD, dünyayı hizaya sokmaya çalışıyor"

ABD'nin, ticaret savaşları üzerinden dünyayı hizaya sokmaya çalıştığını vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye'ye karşı yaptıkları bu kur operasyonu da aslında Türkiye üzerinden gelişmekte olan ülkelere ders vermek için yapılan bir operasyondur. Bütün ülkelere özellikle gelişmekte olan ülkelere 'tarafını belli et, benden yana mısın yoksa değil misin' diyor. ABD yeni yönetimi tabiri caizse herkesi karşısına alıyor. Avrupa'yı, Kanada'yı karşısına alıyor, Çini küresel savaşın muhatabı olarak görüyor. Rusya'yı karşısına alıyor. Bu kadar yıldır müttefiki olan Türkiye'yi de karşısına almak gibi bir gafleti içinde oluyor." dedi.

Kurtulmuş, İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan belediyelere ilişkin sorusu üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Demokratik hiçbir ülkede halkın oylarıyla seçilen hükümet halkın oylarıyla seçilen bir belediye başkanının yerine vekil tayin etmek istemez. Bu vekillerin tayin edilmesi durduk yerde hükümetin aklına estiği için gerçekleştirilmemiştir. Hiçbir demokratik ülkede de hükümet eli silahlı terör örgütleriyle dayanışma yardım içinde olan bir belediyeye müsaade etmez. İşin doğasına aykırıdır. Kazılan hendeklere yardımcı olan, terör örgütü için dağa eleman götürülmesi için aracı mekanizmalar oluşturan, hatta vatandaşlardan oy alarak, seçilerek, devletin kaynaklarıyla kendisine verilen kaynakları bir şekilde dağa aktaran belediyelerin seçilmiş olmaları onların bu yaptığı işleri meşru kılmaz. Bu faaliyeti yapan belediye başkanları en büyük zararı kendisini seçen Kürt kardeşlerimize vermiştir."

Görevlendirme yapılan belediyelerin zor şartlarda fedakarca hizmetler gerçekleştirdiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Vatandaşlar onlara kapısının önünde bomba patlatsınlar diye oy vermediler. Oğlu, kızı, ailesi huzur içinde sokaktan geçsin diye oy verdiler. Güzel kentlerde yaşasınlar diye tercih ettiler. Bunu yapmadıkları için hükümet de vatandaşa hizmetin gitmesini temin etmek amacıyla belediye başkan vekilleri atadı. Bu arkadaşlarımızın hepsi zor şartlarda fedakarca bu hizmetlerin gerçekleşmesine vesile oldular. İnşallah bundan sonraki süreçte de bölgemizde vatandaşlarımız istedikleri her türlü hizmeti alırlar." diye konuştu.

Kurtulmuş, bir gazetecinin "Seçimlerde başka bir sonuç çıkar ve HDP'li belediye başkanları seçilirse ne yapacaksınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Seçimlerden sonra ne yapacağımızın cevabı bizde değil, seçilmiş olacakları yerler varsa, bu yerlerdeki HDP'li belediye başkanlarındadır bu işin cevabı. Millete hizmet istikametinde devam eder, meşru legal belediyecilik faaliyeti gösterirlerse zaten millet onlara onun için oy vermiş olacak. Bu sorunun cevabı bizde değil, bu sorunun cevabı HDP'nin nasıl siyaset yapacağıyla ilgilidir. Terör örgütünün gölgesinde, silahların gölgesinde onun desteğiyle mi, yoksa milletin oyunun desteğiyle mi siyaset yapacak buna karar verecekler. Ümit ederiz ki demokratik bir tercih içinde olurlar. Öyle olursa bölge halkı rahatlamış olur. "

-"Adayları kılı kırk yararak tespit etmeye gayret edeceğiz"

Kurtulmuş, yerel seçimlere ilişkin, "Temel stratejimiz her belediye başkanımız, meclis üyemiz gücünü partiden alan Erdoğan'ın karizmasının altına sığınarak orada siyaset yapanlardan oluşmayacak. Her arkadaşımız, partiyi ve Erdoğan'ın çizgisini yukarıya çıkaracak birikimde insanlar olacak." ifadesini kullandı.

Belediye başkan adaylarında, halkın içinden çıkan, halka değer veren, ehliyet ve liyakat sahibi kişiler olmasına dikkat edeceklerini belirten Kurtulmuş, şunları aktardı:

"Adayları kılı kırk yararak tespit etmeye gayret edeceğiz. Aynı şekilde meclisi üyelerimizi de kentin demografik yapısını göz önüne alarak belirleyeceğiz. Van'da büyükşehir belediye başkanlığını almak için, metropol ilçeler olmak üzere ilçe belediyelerinin önemli bir kısmını almak için gayret gösteriyoruz. Bu seçimlerde AK Parti, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Van'da da en iddialı partidir. Diğer partiler seçim havasına girmemişken biz 4 haftadır seçim çalışmalarımız yürütüyoruz. Biz tek tek her seçmene dokunarak her yerde huzur ortamı içinde kampanyamızı yürüterek vatandaşlarımızın taleplerini dinleyeceğiz. Bu kadar gelişmeden sonra Van halkının da bu gerçekleri göreceğini biliyoruz."

Kurtulmuş, AK Parti'nin Türkiye'nin teminatı olduğunu, bölge partisi olmadığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"AK Parti sadece Türklerin, sadece Karadenizlilerin değil tüm unsurların partisidir. Türkiye'nin en kapsayıcı partisi AK Partidir. Bu özelliğiyle AK Parti Türkiye'nin teminatıdır. AK Partinin varlığı ve güçlenmesi, Türkiye'de Avrupa'daki gibi aşırı uçlara kayma eğilimlerin gösterilmesine mani olacak bir gelişmedir. İnsanların kimliklerini rahat ifade edebilmesi AK Parti iktidarları döneminde oldu. Cezaevinde annenin çocuğuyla Kürtçe konuşması yasaktı. Kimse diyemez ki AK Parti iktidarları döneminde kimlik üzerinden bir baskı var. AK Parti'nin kuruluş amacı hak ve özgürlükleri geliştirmektir. Ana dili ana sütü kadar helaldir. Buna inanıyoruz. Herkesin diline kültürüne sahip çıkarız."

- "Van Gölü büyük bir değer"

Kurtulmuş, İranlı turistlerin Van'a yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, geçen yıl 500 bin turistin geldiğini bunun da Van için çok önemli olduğunu vurguladı.

Van Gölü'nün çok azından istifade edildiğini sözlerine ekleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Van Gölü büyük bir değer. Bütün çevreyi ayağa kaldıracak bir değer. Ayrıca dağlarımızın yaylalarımızın terörden tamamen temizlenerek kullanılmasıyla tarım hayvancılık ve yayla turizminin gelişmesi açısından büyük bir potansiyele sahip olacağız. Sınır ticareti ile ilgili özel çalışmalar yapmamız gerekiyor."

(Bitti)