İSTANBUL (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi getiren kararı imzalamasının, domino etkisiyle global dış ticaret hacminde daralmalara neden olabileceği düşünülüyor.

Sektör yöneticileri ve uzmanlar, ABD'nin çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulama kararı almasının dünya ekonomisi üzerindeki olası etkilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, alüminyum ve çelik ithalatı üzerinden tahsil edilecek bu verginin muhatabının ABD'deki ithalatçı şirketler olacağını belirterek, ABD'de yerleşik olup da bu eşyaları ithal eden şirketlerin vergi ödeyeceğini ifade etti.

ABD'deki üretici şirketler tarafından çelik ve alüminyum ithal edilmesi durumunda, ek vergiler nedeniyle ithalat maliyetlerinin artabileceğine işaret eden Uçak, "Girdiler üzerindeki bu vergi aynı zamanda üretim maliyetlerini etkileyebilir. Üretim maliyetlerinin artması sonucu karlılık veya nihai ürünün satış fiyatının yükselmesi, rekabet avantajını olumsuz yönde etkileyebilir." dedi.

Uçak, ayrıca ABD'deki üreticilerin söz konusu çelik ve alüminyumu yurt içinden tedarik etme yoluna gitmeleri durumunda, bu eşyaları ihraç eden ülkelerin dış ticaret hacminde daralma yaşanabileceğine dikkati çekerek, "Türkiye’nin de ABD'ye çelik ihracatında söz sahibi olduğunu dikkate alırsak, çelik ihracatçılarımızın ek vergilerden etkilenebileceği söyleyebiliriz." diye konuştu.

Diğer yandan, ABD'nin uygulamayı planladığı bu vergiye, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerin benzer şekilde karşılık vermesi durumunda global anlamda ham madde fiyatlarında artış yaşanabileceğini belirten Uçak, "Bu artışın sektördeki karlılığı olumsuz etkileyeceğini belirtmemiz gerekir. Dünya ticaretinde söz sahibi olan ülkelerin gümrük vergilerini artırması, domino etkisi ile global dış ticaret hacminde daralmalara neden olabilir." yorumunu yaptı.

Hakan Uçak, ABD tarafından çelik ve alüminyum ithalatında uygulanacak ek gümrük vergisinin otomotiv sektörünü yakından etkileyeceğini, zira çelik ve alüminyumun otomotiv sektöründe yoğunlukla kullanıldığını dile getirdi.


- Alüminyum ihracatçılarının B planı lokal yatırım


Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı alüminyum ithalatına yüzde 10 ek vergi kararının Kanada ve Meksika haricindeki ülkelere uygulanacağını hatırlattı.

Bu karar neticesinde ABD'deki alüminyum pazarında fiyatların artışının söz konusu olacağını aktaran Kibar, "Çünkü zaten yerli üretim kapasiteleri bugünkü tüketimi karşılayamadığından dolayı, ithalatta daha yüksek vergili bir maliyetle içerideki tüketimi desteklemek durumunda kalacak. Bu tip korumacı önlemler, dünyadaki bütün tedarikçileri kapsadığı için, tedarikçilerin maliyetleri yükselecek. Bu maliyet artışı da muhtemelen ileriki dönemlerde ABD'de enflasyona artış yönünde bir baskı unsuru haline gelecek." diye konuştu.

Kibar, Türkiye'den ABD'ye alüminyum ihraç eden sanayicilerin de bu adımdan etkileneceğini belirterek, bununla ilgili olası etkilenme oranlarını bakanlığa ilettiklerini bildirdi.

"Biraz da piyasaların fiili olarak oturmasını beklemek lazım" diyen Kibar, "Zaten ABD'deki yerel üretim kapasiteleri kendi tüketimini karşılayamıyor. Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılamak için yeni yatırımların yapılması lazım. Tabi lokal şirketlerin karlılıkları bundan pozitif anlamda etkilenecek." ifadelerini kullandı.

Ali Kibar, Türk alüminyum ihracatçılarının bu karar karşısında B planı olup olmadığına yönelik soruya, "Bazı firmaların orada lokal yatırımla ilgili düşünceleri var. Önümüzdeki dönemde karar alan olursa bununla ilgili gelişmeleri görebiliriz." yanıtını verdi.

TALSAD olarak ABD'deki idari otoriteye yazıyla bildirimde bulunduklarını anlatan Kibar, aynı zamanda üyesi bulundukları Avrupa Alüminyumcular Birliği üzerinden Avrupa nezdinde de ABD ile müzakerelerde konunun gündeme getirilmesi çalışmaları bulunduğunu dile getirdi.


- "Misilleme yapılacaktır"


Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci de ABD'nin, çelik ithalatına yüzde 25'lik ek vergiyi tüm dünyaya uygulaması durumunda sektörün ABD'ye ihracatının zorlansa da devam edeceğini, ancak yasa baştan sona haksız olsa da bazı ülkeleri ayırıp diğerlerine vergi getirmenin daha da kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı.

Kanada'ya ve Türkiye ile aynı ürün gamında olan Meksika'ya muafiyet tanınırsa, bu uygulamanın geçerli olduğu süre boyunca Türkiye'nin oyun dışına itileceğine dikkati çeken Ekinci, bunun aynı zamanda ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinde onarılması güç bir yara açacağını dile getirdi.

Namık Ekinci, Türkiye'nin de kendi önlemlerini alacağını vurgulayarak, "Dünya ticaret savaşlarından söz edilen böyle bir ortamda ABD ne yapacak diye durup beklemiyoruz. Tüm platformlarda sesimizi yükseltiyor, kararın haksızlığını dile getiriyoruz.Gerektiği durumda misilleme yapılacaktır." dedi.