WASHINGTON (AA) - İsrail'in Kudüs'teki saldırılarında şehit olan Filistinliler için Türkiye'de üç gün ulusal yas ilan edilmesi nedeniyle Türkiye'nin ABD'deki diplomatik temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi.

Türkiye'de ilan edilen üç günlük ulusal yasın ardından başta Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği olmak üzere Boston, Houston, Los Angeles, Miami, New York ve Şikago başkonsolosluklarındaki Türk bayrakları yarıya indirilirken, Gazze'deki olaylarda şehit edilen Filistinlilerin acılarına ortak olundu.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulunda bu konu gündeme gelmiş, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Filistinlilerle dayanışma içerisinde olmak ve şehitleri saygıyla anmak için üç gün süreyle yas ilan edildiğini bildirmişti.

Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor. İlgili yasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yılı olan 10 Kasım günleri haricinde Türk bayrağının yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisini Başbakanlığa veriyor.

- Milli yasla Filistin'in acısı paylaşılıyor

Kudüs'te yaşanan saldırılar ve bu saldırılar sonrası meydana gelen katliam nedeniyle Filistinliler ile dayanışma içerisinde olmak, şehitleri saygıyla anmak için bugün, yarın ve 17 Mayıs'ta, milli yas kapsamında bayraklar yarıya indiriliyor.

Birçok eğlence programı iptal edilirken Devlet Tiyatroları da milli yas süresi boyunca oynanacak oyunları ve turneleri iptal etme kararı aldı. Bugün ulusal gazetelerin büyük bölümü birinci sayfalarını siyah-beyaz basarak, televizyon kanalları ise siyah kurdele logosuyla yayın yaparak Filistin'in acısını paylaştı.

İsrail askerlerinin, Gazze sınırında ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek ve Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını anmak isteyen göstericilere ateş açması sonucu 62 Filistinli şehit oldu, yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere 3 bin 188 kişi yaralandı.