BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İtalya'ya yönelik eleştirel açıklamalarının yoğun tepki yaratmasının ardından İtalya'da yeni kurulan hükümetin Başbakanı Giuseppe Conte’yi tebrik etti.

Conte'ye mektup gönderen Juncker, AB'nin yeni hükümetin reform planlarını desteklediğini ve yeni başbakanı tebrik ettiğini bildirdi.

Juncker mektubunda, "AB Komisyonu her zaman reform yolunda İtalya'nın yanında olacak ve İtalya'nın AB'den beklentilerine ve önerilerine kulak verecektir." ifadesini kullandı.

Dün bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmasında Juncker'in "İtalyanlar ülkelerinin yoksul bölgeleri ile ilgilenmeliler. Bu da daha fazla çalışma, ciddiyet ve daha az yolsuzluk anlamına geliyor." ifadeleri büyük tepki çekmişti.

İtalyan asıllı Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, Juncker'in açıklamalarının kabul edilemez olduğunu söylemişti.

- "Daha fazla birlik ve dayanışmaya ihtiyacımız var"

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Conte'ye tebrik mektubu göndererek, "Göreve AB ve İtalya açısından çok kritik bir dönemde başladınız. Ortak sorunların üstesinden gelmek için daha fazla birlik ve dayanışmaya ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

AB liderlerinin Conte'yle gelecek hafta Kanada'da düzenlenecek G7 Zirvesi'nde ilk kez bir araya gelmesi bekleniyor.

- İtalya'da yeni hükümet

Bugün İtalya’da, 4 Mart’ta yapılan seçimlerden yaklaşık 3 ay sonra kurulan Başbakan Giuseppe Conte’nin liderliğindeki yeni Lig-5 Yıldız Hareketi (M5S) hükümeti yemin ederek göreve başlamıştı.

AB'nin, Aşırı sağcı Lig partisi ile sistem karşıtı M5S'nin oluşturduğu yeni koalisyonun birlik karşıtı bir tutum takınmasından endişe ettiği değerlendiriliyor.