BAĞDAT (AA) - İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrac Mescidi, Irak hükümetinin ABD'nin İran'a yaptırımlarına karşı çıkması gerektiğini, çünkü bundan en çok Irak halkının zarar göreceğini söyledi.

Mescidi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin ilk kısmını geçen ay uygulamaya koyduğu ekonomik yaptırımlar ve bunun Irak halkına yansımaları hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD'nin İran'a karşı uyguladığı ambargoyu "haksız ve yasa dışı" olarak nitelendiren Mescidi, "ABD'nin İran'a yaptırımları herkesten çok Irak halkına zarar verecek. Bunun için de Bağdat'ın bu duruma karşı çıkmasını bekliyoruz." dedi.

İran'ın resmi ajansı Mehr'in haberine göre Mescidi, ABD'nin söz konusu yaptırımlarla hedefinde İran devletinin ekonomisiyle İran ve Irak halkını zarara uğratmak olduğunu ifade etti.

Hükümetlere ABD'nin yaptırım maddelerinin hiçbirinin yürürlüğe konulmaması çağrısında bulunduğunu aktaran Mescidi, "Yaptırım ve ekonomik ambargo uygulama devri sona ermiştir." diye konuştu.

Mescidi, gazetecilerin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin ABD yaptırımlarına ilişkin açıklamasını hatırlatması üzerine, "Irak'taki kimse yaptırımlara destek vermedi, çünkü yaptırımlar İran ve Irak halkına zarar ve kayıp dışında bir şey vermeyecektir." ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı İbadi, pazar günü düzenlediği basın toplantısında ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara ilişkin, "Ne İran ne de başka bir ülkenin çıkarı uğruna Iraklıların çıkarını risk altına almayacağız." demişti.

Irak Merkezi Bankası, ABD'nin yaptırımları çerçevesinde İran bankalarıyla dolar alışverişine son vermişti.