KUALA LUMPUR (AA) - Malezya'da dün yapılan genel seçimden birinci çıkan Halkın Umudu (Harapan Rakyat) ittifakının lideri Mahathir Muhammed, hükümetin gecikmeksizin kurulması gerektiğini belirtti.

Mahathir, düzenlediği basın toplantısında, “Acilen hükümeti kurmak istiyoruz. Kral'ın görevlendirmesi durumunda bugün yemin ederek hükümeti kurmak istiyoruz. Çünkü Malezya’nın şu an bir hükümeti yok. Gecikme olmaksızın bir hükümet kurmaya ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Mahathir, Malezya Kralı Sultan Muhammed’in (Yang di-Pertuan Agong) yerel saatle 17.00’ye kadar yeni başbakanın kim olacağına karar vermesini ümit ettiklerini kaydetti.

Seçim Kurulu sonuçlarına göre, Mahathir liderliğindeki Halkın Umudu (Harapan Rakyat) ittifakı, 222 sandalyeli parlamentoda 122 sandalye kazandı. Halihazırdaki Başbakan Necip Rezak liderliğindeki Birleşik Malay Ulusal Partisinin (UMNO) sandalye sayısı ise 79'a düştü. UMNO 2013 seçimlerinde 133 sandalye kazanmıştı.

- UMNO 1957'den bu yana iktidarda

Başbakan Necip, 2009'dan bu yana başbakanlık görevini yürütürken başında olduğu UMNO, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1957'den beri iktidarı elinde tutuyor. 65 yaşındaki Necip, ülkenin ikinci Başbakanı Tun Abdul Rezak'ın oğlu.

Halkın Umudu ittifakı adıyla bir araya gelen partilerin adayı olarak seçime giren Mahathir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın dostu olarak biliniyor. 1981-2003 yılları arasında başbakanlık yapan Mahathir, Malezya'da en uzun dönem bu görevi yürüten siyasetçi unvanına sahip.