ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Türkiye'deki özellikle geçici sığınma kamplarının genelde yönetimi ya da orayla ilgili işlerin yapılması AFAD, il müdürlüklerimiz ve valiliklerimiz tarafından birlikte yürütülüyordu. Şimdi yeni bir aşamadayız. Sayın Başbakanımızla meseleyi görüştük. AFAD'ın üzerinden bu yükü olması gereken kuruma, Göç İdaresi'ne devrediyoruz. Bunun altyapısını, zeminini aşağı yukarı oluşturduk." dedi.

Akdağ, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) düzenlenen "AFAD İl Müdürleri Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, AFAD'ın Türkiye'nin yüz akı olduğunu söyledi. Kurulduğu günden bu yana birçok afette ve acil durumda görevini yerine getiren AFAD'ın çatı kuruluş olduğuna işaret eden Akdağ, yurt içi ve yurt dışındaki birçok afette de yardıma koşulduğunu ifade etti.

AFAD'ın son yıllarda Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışmalar yaptığını hatırlatan Akdağ, geçici sığınma kamplarına yönelik yeni bir uygulamanın hayata geçirileceğini bildirdi. Recep Akdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki özellikle geçici sığınma kamplarının genelde yönetimi ya da orayla ilgili işlerin yapılması AFAD, il müdürlüklerimiz ve valiliklerimiz tarafından birlikte yürütülüyordu. Şimdi yeni bir aşamadayız. Sayın Başbakanımızla meseleyi görüştük. AFAD'ın üzerinden bu yükü olması gereken kuruma, Göç İdaresi'ne devrediyoruz. Bunun altyapısını, zeminini aşağı yukarı oluşturduk. Bizim kuruluş kanunumuzda ve felsefemizde her zaman yurt dışından acil bir yoğun göç hareketi olduğunda oraya müdahale etmek var. AFAD'ın burada rol oynaması gerekir. Ancak aradan yıllar geçtikten sonra bunu Göç İdaresi'nin götürmesinin daha doğru olduğuna karar verdik."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de konunun görüşüldüğünü belirten Akdağ, AFAD'ın sığınmacılarla ilgili yürüttüğü hizmetlerin tamamen Göç İdaresine devrolduğu andan itibaren de AFAD'ın tecrübesinin, hareket kabiliyetinin aktarılması konusunda da gerekeni yapacaklarını dile getirdi.

Akdağ, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası örgütlerin, sığınmacılar ve insani yardımlarla ilgili Türkiye'nin yaptıklarının takdir edildiğinin altını çizdi.

- "Hesap kitap bilmez birilerinin enteresan hesapları var"

Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılan hizmetlere değinen Başbakan Yardımcısı Akdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Halkımız buna inanılmaz cömertlikle destek verirken maalesef Türkiye'de başka sesler de çıkıyor. Son zamanlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bu '30 milyar dolar nereye gitti, nasıl harcandı' gibi bir takım ifadelerle karşılaşıyoruz. Bu hem doğrusu bizi üzüyor hem de bu ifadelerin sahipleri açısından ne kadar haksız iş yaptıklarını düşündürüyor. Bugün de gazetelerde, bir iki köşe yazısında okudum. Gerçekten hesap kitap bilmez birilerinin öyle enteresan hesapları var ki 30 milyar doları 3 milyona bölerek bir hesap yapıyorlar. 3 milyonun biraz üstünde Suriyeli var ya halbuki bu hesap 7 yılın hesabı. Bu 7 yıl boyunca her yıl bu insanlar Türkiye'de yaşamış."

Yapılanların Türkiye'ye haksız olduğuna dikkati çeken Akdağ, Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili hizmeti verimli, hesaplı şekilde gerçekleştiren bir ülke olduğunu kaydetti.

(Sürecek)