Afganistan Devlet Başkanlığı tarafından Türkmenlerin çoğunlukta bulunduğu Cevizcan’a Türkmen asıllı Vali Yardımcısı Abdulkadir Maliye’nin atanmasına rağmen valilik tarafından göreve getirilmemesi protestolara neden oldu.

Afganistan’nın Cevizcan kentinde eski İl Şura Vekili Abdulkadir Maliye, yaklaşık bir hafta önce Devlet Başkanlığı tarafından Cevizcan Vali Yardımcısı olarak atanmış ancak makamına oturamamıştı. Cevizcan ile kentin kasabaları ve ilçelerinden gelerek valilik önünde toplanan Türkmenler, 3 gündür Maliye’nin göreve getirilmemesini protesto ediyor. Protestoculardan Beşir Hekimi, "Üç gündür Cevizcan Valiliği önünde itirazlarımıza devam ediyoruz. Burada çadır kurduk. Vali, bir siyasi partinin üyesidir ve o partinin istediklerini yapmaktadır. Türkmenlerin devlet makamlarına ataması yapıldığında her zaman engeller yaşandı. Bu parti kendi isteği hariç başkalarının göreve gelmesine izin vermiyor. Bu olay bir ilk değil. Bir yıl önce de İl Eğitim Müdürlüğüne birkaç Türkmen atandı. Fakat vali bey çalışmalarını engellemişti. Hatta bizim kendi ilçelerimizde bile kaymakam Türkmen değil” diye konuştu.

Eski Cevizcan Valisi Baymurat Koyunlu da İHA’ya yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki Türkmenlerin hakkı her zaman çiğnenmiş ve verilmemiştir. Bir bakanımız vardı, onu da işten aldılar. Ülkenin her türlü yasası sadece Türkmenlere uygulanmaktadır. İş için bize devletin idarelerinde yer yok. Devlette olan payımız hapishaneler. Malumunuz yolsuzluk ve adaletsizlik, yasaların doğru şekilde uygulanmamasına yol açtı. Bizim yüzlerce genç insanımız değişik ve gereksiz suçlamalar yüzünden hapishanelerde yatıyor. Bugün şahit olduğumuz yüzlerce genç Türkmen’in Taliban saflarına kavuşmasının sebebi de adaletsizlik ve hapishanelerde yaşanan saygısızlık ve işkencelerdir” dedi.

Diğer bir protestocu Abdul Gaffar Dehkan da, “İtiraz ettiğimizde vali bey General Dostum’un emri diyor. Biz, General Dostum’un bu konularda parmağı olup olmadığını ne teyit edebiliriz ne de reddedebiliriz" diye konuştu.

Özbek genç siyasetçi Şehir Bek ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Maalesef ülkede siyasi partiler halkın gerçek seçimleri sonucunda meydana gelmemiştir. Önceki Afganistan Devlet Başkanı Necibullah hükümeti devrildiğinde siyasi tecrübe sahibi olmayan birkaç militan gruplar General Dostum liderliği ile Afganistan siyaset meydanında Özbekleri temsil etmek adına siyasi parti oluşturdu. Geçen 25 yıl içerisinde bu grup kendi çevresinde bulunan şahısların menfaatlerini gözetmiştir. Halkını temsil etmekte yanlış adımlar attığı için bugün eski tarihlerden beri beraber yaşayan soydaş Özbek/Türkmen arasında mesafe açtığını Cevizcan vilayetinde görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cevizcan Valisi Lutfullah Azizi ise, “Şu an Türkmen kardeşlerimiz ile toplantıdayız ve konuşuyoruz. İnşallah bir anlaşmaya varırız” açıklamasını yaptı.