KABİL (AA) - Türkiye'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'de NATO bünyesinde yürüttüğü Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanlığı'nda görev değişimi yapıldı.

Kabil Uluslararası Havalimanı'nda 15 aydır komutanlık görevini yürüten Tuğgeneral Ayhan Saygın görevini Tuğgeneral Tayyar Aydın'a devretti.

Komutanlıkta düzenlenen devir teslim törenine Afganistan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Şerif Yeftali, İçişleri Bakanı Yardımcısı Murad Ali Murad, Afganistan'daki NATO Birlikleri Komutanı John Nicholson, TİKA Kabil Koordinatörü Mustafa Bütün, Maarif Vakfı Afganistan Direktörü Mucip Uludağ, Türk diplomatlar ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Afganistan'daki NATO Birlikleri Komutanı Nicholson, Türkiye'nin Afganistan'da barışın tesis edilmesi için elinden geleni yapmaya gayret ettiğini belirtti.

NATO müttefiki Türkiye'nin, Afganistan'a gerçekleştirdiği yardımların inkar edilemeyeceğine dikkati çeken Nicholson, ABD ve NATO adına verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

- ''Türkiye, NATO'nun Afganistan'daki başarı anahtarıdır''

Türkiye'nin, NATO'nun Afganistan'daki başarısının anahtarı olduğuna işaret eden Nicholson, ''Türkiye, Afganların tüm değerlerine saygı duyan bir ülke, gerek doğrudan gerekse NATO aracılığıyla verdiği sözleri yerine getirdi.'' diye konuştu.

NATO kuvvetleri olarak Afganistan halkının yanında olduklarını vurgulayan Nicholson, ülkedeki teröristlerle mücadele konusunda kararlılıklarını dile getirdi.

Eski Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Saygın da Afganistan'daki Türk birliklerinin, görev yürüttüğü Kabil'de halkın rahat yaşaması için çok çaba sarf ettiğini belirtti.

Afgan güvenlik güçlerine sağlanan eğitim ve danışmanlıkların sonuç verdiğini dile getiren Saygın, Türkiye olarak NATO çerçevesinde Afganistan'da yaptıkları görevde başarılı olduklarını anlattı.

- ''Afganistan'da görev yapacağımdan mutluyum''

Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma yeni Komutanı Tuğgeneral Aydın ise Afganistan'da görev yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluk ilişkilerinin çok eskilere dayandığını hatırlatan Aydın, ''Afganların mutluğu bizim mutluğumuzdur, Afganlar ve Türkler kardeştir.'' dedi. Aydın, başarılı bir ekiple elinden geleni yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Afganistan Genelkurmay Başkanı Yeftali de Türkiye'nin Afganistan'da farklı alanlarda çok büyük yardımlar yaptığını kaydetti. Türkiye'nin Afgan askeri ve polisine yardımlarının çok önemli olduğunu belirten Yeftali, Türklerden çok şey öğrendiklerini vurguladı.

Törende Afganistan'daki NATO Komutanı Nicholson, görevini tamamlayan Tuğgeneral Ayhan Saygın'a madalya taktı.