VİYANA (AA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen görüşmelerde, Transdinyester üniversitelerine ait diplomaların uluslararası alanda geçerli olabilmesi için apostil edilmesi, taraflar arasında iletişimi sağlayacak, telekominikasyon ağlarının kurulması, Dubasari bölgesindeki tarım alanlarının kullanıma açılması konularında uzlaşıldı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde "5+2” (Moldova, Transdinyester, Ukrayna, Rusya Federasyonu, AGİT, Avrupa Birliği ve ABD) formatında gerçekleştirilen Transdinyester görüşmelerinin ardından basın toplantısı yapıldı.

AGİT Transdinyester Uzlaşma Süreci Bürosu Başkanı ve Özel Temsilcisi, Büyükelçi Wolf Dietrich Heim, AGİT Moldova Misyonu Başkanı, Büyükelçi Michael Scanlan, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Gheorghe Balan, Transdinyester tarafından Başmüzakereci Vitaly Ignatiev basın toplantısına katıldı.

Büyükelçi Heim, burada yaptığı konuşmada, uzun bir süredir gerçekleştirilen görüşmelerin ardından olumlu adımlar atıldığına işaret ederek, "18 Kasım'dan Gura Bicului ile Bychok köylerini birleştiren ve Dinyester Nehri üzerindeki köprünün yeniden açılmasını, görüşmeler açısından önemli bir ilerleme olarak görüyorum." dedi

Heim, köprünün tekrar açılmasına ilişkin görüşmelerde ve protokolün imzalanma sürecinde her iki tarafın temsilcilerinin ve uluslararası gözlemcilerin yapıcı bir tutum sergilediklerini söyledi.

- Transdinyester üniversitelerinin diplomaları apostil edilecek

2016'nın Haziran ayında imzalanan Berlin protokolünde yer alan iki konuda anlaşıldığını belirten Heim, "üzerinde ilk uzlaşılan konu, üniversite diplomalarının apostil edilmesi, Tiraspol Üniversitesinin diplomalarının apostil edilmesi, Transdinyester’deki öğrencilerin eğitim süreçlerini olumlu yönde etkileyecek ve hem komşu bölgelerdeki eğitim sistemine hem de Avrupa’daki üniversitelere entegre olmalarını sağlayacak." şeklinde konuştu.

Heim, her iki tarafa ekonomik ve siyasi açıdan olumlu getiriler sağlayacak ikinci konunun telekomünikasyon olduğu, "mobil ve sabit hat ağları kurularak ve sivil halkın iletişim imkanı artacak. Bu durum ilişkilerin güçlenmesine zemin oluşturacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Uzun yıllardır üzerinde tartışılan iki konuda da anlaşıldığını belirten Heim, Moldova tarafından yönetilen Latin alfabesi ile eğitim veren okulların güvence altına alınacağı, Dubasari bölgesindeki tarım arazilerinin kullanılabileceğini söyledi.

Heim, 2018’in Şubat ayına kadar tarafların Transdinyester bölgesine ait araçların uluslararası trafikte yer almasına ilişkin sorunları çözeceklerine dair verdikleri sözün memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Büyükelçi Scanlan da bugün ortaya çıkan sonuçların yaklaşık bir yıldır yürütülen ve başta gözlemciler olmak üzere Başmüzakerecilerin yapıcı tutumunun sonucu olduğunu söyledi.

Scalan, her iki tarafın liderlerinin olumlu yaklaşımı sonucunda ilerleme kaydedildiğine işaret ederek, "25 yıl sonra açılan Gura Bicului-Bychok- köprüsünün açılışında, her iki tarafın siyasi liderleri bir araya geldi ve sorumluluklarının farkında olduklarını ve değişim sürecinin devam edeceğini toplumlarına gösterdiler." dedi

- Transdinyester sorunu

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra, Dinyester Nehri'nin doğu kıyısında kalan Transdinyester de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle son buldu. Moldova ile Transdinyester arasında 1993'te AGİT bünyesinde başlayan çözüm görüşmeleri halen devam ediyor.

Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmayan Transdinyester'in, kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

Moldova, Transdinyester bölgesinin kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Rusya'nın desteğini alan Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor.