İSTANBUL (AA) - AK Parti İstanbul İnsan Hakları Birimi Başkanlığı, "Postmodern darbe" olarak nitelendirilen 28 Şubat'ın 21. yıl dönümünde "28 Şubat'ın Manşetleri" konulu fotoğraf sergisi açtı.

AK Parti İstanbul İnsan Hakları Birimi Başkanı Rabia Ünlü Demir, serginin açılışında yaptığı konuşmada, 28 Şubat döneminde bireysel özgürlükler bağlamında insanların, eğitim, öğretim, çalışma, düşünce, inanç ve ibadet haklarının elinden alındığını belirtti.

Demir, 28 Şubat'ta başörtülü kızların haince fişlendiğini, kamu hizmetlerinden mahrum bırakıldıklarını ve mesleklerini icra edemediklerini vurguladı.

Darbecilerin AK Parti hükümetlerine de hain planlarını uygulamaya çalıştığını dile getiren Demir, "15 Temmuz darbe girişiminde açıkça ortaya konuldu ki hükümetimiz ve milletimiz, darbeleri tarihin derinliklerine hapsedecektir. Bir daha asla yaşamak istemediğimiz darbe ve darbe girişimleri bu ülkede inşallah bir daha gerçekleşemeyecektir. Milletimizin feraseti, cesaret ve gayreti ile artık o günleri inşallah bir daha yaşamayacağız." dedi.

- "Bir dahaki 28 Şubat'a mağdurlar olmadan yürüyelim"

Demir, "Bu kadına haddini bildirin dediklerinde hepimiz Merve Kavakçı'ydık. Mecliste yemin ettiğinde hepimiz Ravza Kavakçı'ydık." diyen Demir, "Bir dahaki 28 Şubat'a mağdurlar olmadan yürüyelim." ifadesini kullandı.

Demir, 28 Şubat mağdurlarının cezaevlerinde kalmasına gönlünün razı gelmediğini aktarırken, mağdurların haklarının iade edilmesini ya da yeniden yargılanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

- "El ele eylemi dünyanın en büyük sivil eylemidir"

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Şeyma Döğücü de 28 Şubat'ta milletin, acıların en büyüğünü yaşadığını söyledi.

Döğücü, "Diğer darbelere sessiz kalan milletimiz, 28 Şubat'ta haklarını nasıl elde edeceklerini el yordamıyla, o küçücük kızlar kendi kendilerine öğrendiler. İşte bir milletin var oluşunu, 'ben böyleyim, beni böyle kabul edin' deyişini biz 28 Şubat sürecinde öğrendik. Çünkü okullardan atılırken hiçbir şekilde suçlu olmadığımızı biliyorduk. Bir günün içinde o okulların önündeki kızları birer potansiyel suçlu olarak ilan eden o günkü rejime karşı o küçücük kızlar büyüdüler, dallanıp budaklandılar ve milyonları içeren 'el ele' eylemine kadar haklarını arayacak her türlü eylemi yaptılar." diye konuştu.

Devlet kurumlarının, rektörlerin ve öğretim görevlilerinin o dönemde mağdurların yanında yer almadığına işaret eden Döğücü, "Yanlarında sadece bir avuç azınlık vekil vardı. Onun dışında kimse yoktu ama onlar korkmadılar. Çünkü haklıydılar, biliyorlardı, suçlu değildiler. Bu haklılığın verdiği onurla, gururla ve cesaretle bütün dünyaya karşı durdular. Dünyanın en büyük eylemi olan 'el ele' eylemini gerçekleştirdiler. El ele eylemi, dünyanın en büyük sivil eylemidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Zafer vazgeçmeyen kadınların zaferidir"

Döğücü, şunları kaydetti:

"28 Şubat'ın sonunda elde edilen zafer, vazgeçmeyen kadınların zaferidir. 28 Şubat'ta öğrendiğimiz o dik duruş bize, 15 Temmuz'da nasıl davranacağımızı getirdi. Milletler, yaşadıkları hikayelerden ders çıkardığı zaman, yaşadığı haksızlıklardan ders çıkardığı zaman sonuç 15 Temmuz'daki gibi oluyor. Bir daha asla 'keşke' demeyeceğiz dedik çünkü, bir başbakan asılırken 'keşke sokağa çıksaydık' duygusunu bir daha yaşamayacağız, dedik. Bu, bizim yaşadıklarımızdan ders almamızın sonucuydu. Ben 28 Şubat'ta yaşanan acıları inanın asla hatırlamak istemiyorum. Orada gördüğüm o evlatların, o küçücük kızların gözyaşlarını hiç hatırlamak istemiyorum ama hatırlamamız gerekiyor. O acıyı tekrar tekrar duymamız-duyurmamız gerekiyor ki 15 Temmuz'lar, 28 Şubat'lar, diğer darbeler artık bu milletin tarihinden tamamen silinsin."

28 Şubat'ta cuntacıların milletin asli değerlerine ve temel insan haklarına savaş açtığını hatırlatan Döğücü, o dönem mağdurlar tarafından açılan binlerce davanın, "irtica tehlikesi var" denilerek askerlerden brifing alan hakimler tarafından cevapsız kaldığını belirtti.

Konuşmaların ardından, AK Parti Genel Merkezi'nce hazırlanan 28 Şubat konulu video salondakilere izlettirildi, ardından da katılımcılar "İnsan Eşref-i Mahlukattır" temasıyla hazırlanan, dönemin gazete manşetlerinin yer aldığı "28 Şubat'ın manşetleri" fotoğraf sergisini gezdi.