ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Türkiye'de yaklaşık 521 bin yaşlıya ve engelliye evde bakım hizmeti verildiğini bildirdi.
Çalık, 4 yıl önce geçirdiği rahatsızlık sonucu yatağa bağımlı şekilde hayatını sürdüren 75 yaşındaki İsmet Dal'ı, Yaşlılar Haftası dolayısıyla, Mamak’taki evinde ziyaret etti.
Konuşma güçlüğü çeken İsmet Dal'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ve geçmiş olsun dileklerini ileten Çalık, aile üyelerinden hastanın sorunlarını ve taleplerini dinledi. Çalık, İsmet Dal'a evde bakan eşi Döndü Dal'a teşekkür etti.

- Engellilere "sürekli rapor" müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Sağlık Bakanlığının engellilerle ilgili yeni bir düzenleme yaptığını belirten Çalık, uzun süreli hasta olan ve geri dönüşü olmayan engellilerin raporlarını yılda bir kez yenilemeleri gerektiğine işaret etti. Çalık, "Şimdi o raporları sürekli hale getiriyoruz. Bir daha hastaneye gidip sürekli rapor almasına gerek kalmayacak." dedi.

Aile üyelerinin, Dal'ın sağlık merkezine gidip ilaç yazdırmasının zor olduğunu dile getirmesi üzerine Çalık, yatağa bağımlı hastalar için aile hekimlerinin eve gidip ilaç yazabilme imkanını getireceklerini ifade etti.

Çalık, daha sonra gazetecilere Yaşlılar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşlı nüfus oranının yüzde 8,5'a yükseldiğini bildirdi.

Yaşlanan nüfus oranının her geçen gün arttığını vurgulayan Çalık, "2070 projeksiyonuna göre yaşlı nüfus oranımız yüzde 30'lara yükselecek görünüyor. Bu vesileyle bizim öncelikle ülkemizde yaşayan bütün insanlarımıza aktif yaşlanmayı ve sağlıklı yaşlanmayı hep birlikte öğretmemiz ve beraberce bu alışkanlıklarımızı edinmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla AK Parti iktidarları döneminde evde sağlık ve evde bakım hizmetlerinin uygulandığını hatırlatan Çalık, "Şu anda Türkiye'de yaklaşık 521 bin yaşlımıza ve engellimize evde bakıyoruz ve baktığımız bu engellilerimize de toplamda bütçeden ayırdığımız pay 5,2 milyar lira." ifadesini kullandı.

Yaşlı ve engellilerin dualarıyla ayakta durduklarını ifade eden Çalık, tüm yaşlılara hürmetlerini sundu.

- Evinde, engelli eşine ve kızına bakıyor

Çalık, 5 yıl önce geçirdiği kaza sonucu tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren 73 yaşındaki Emine Mercan ile doğuştan zihinsel engelli kızı Sevgi Mercan'ı da Mamak'taki evlerinde ziyaret etti.

Öznur Çalık, Satılmış Durmuş'tan evde hem engelli kızı hem de eşinin sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Ailenin ilaçlarını kontrol eden Çalık, anne ve kızının sağlık kontrollerinin yapılması, evlerinin temizlenmesi ve talepleri üzerine köylerine araçla götürülmeleri için yetkililerle görüştü.

Engellilerin rapor alacakları zaman hastane randevusu alma konusunda yaşadıkları sorunları gidermek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat verdiğini aktaran Çalık, "Artık raporlarınızı alacağınız zaman randevuda sorun yaşamayacaksınız. Sağlık Bakanlığı hangi hastanede heyet raporu alacağınızı belirleyecek, randevularınızın erken alınmasını sağlayacağız." ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık, aile üyelerine çeşitli hediyeler verdi, Satılmış Durmuş'a da eşine ve kızına baktığı için plaket takdim etti.