BERLİN (AA) - Almanya'da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında bugün yapılan görüşme sonucunda koalisyon ön görüşmelerinin 7 Ocak 2018'de başlayıp 12 Ocak'ta tamamlanması konusunda anlaşma sağlandı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisinden (CDU) yapılan açıklamada, bugün Berlin'de yapılan toplantı sonrasında SPD ile koalisyon ön görüşmelerinin 7 Ocak'ta başlanmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, yapılan müzakerelerin 12 Ocak'ta parti organlarına götürülerek koalisyon görüşmelerine geçilip geçilmeyeceği konusunda kararın verileceği kaydedildi.

CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Demokrat (CSU) Parti Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD lideri Martin Schulz ile meclis grup başkanları arasında yapılan görüşmelerde 15 madde belirlendiği ve ilk sırayı finans ve vergilerin aldığı vurgulandı.

Vergi ve finans konusunun ardından görüşülecek önemli konular arasında ekonomi, enerji, aile ve göç konularının bulunduğu ifade edildi.

- Koalisyon görüşmeleri

Almanya'da 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasındaki koalisyon ön görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu nedenle ülkede gözler, son 4 yıldır ülkeyi yöneten ve "büyük koalisyon" olarak adlandırılan CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında koalisyon görüşmelerine çevrilmişti.

Bu görüşmelerin de başarısızlıkla sonuçlanması durumunda CDU/CSU'nun azınlık hükümeti kurmayı denemesi ya da yeniden seçim yapılması gündeme gelecek.