BELGRAD (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, "Sırbistan, Balkanlar'da barış ve istikrar unsuru olabilecek potansiyele sahip büyük bir ülkedir." dedi.

Tajani, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki resmi temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştü.

AP Başkanı Tajani, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Balkanlar'daki halkların savaşların ardından barış ortamında yaşamayı hak ettiklerini vurgulayarak, "Hepimizin anlayışlı olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Sırbistan'ın, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmadan önce Kosova sorununa hukuki bir anlaşma ile çözüm bulması gerektiğine işaret eden Tajani, "Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğun sürmesi gerektiği konusunda ısrarcıyım. Sırbistan'ın, AB üyeliğinden önce bu soruna hukuki bir çözüm bulması son derece önemli." dedi.

AP olarak, Kosovalı Sırp siyasetçi Oliver İvanovic'in suikast sonucu öldürülmesini kınadıklarını dile getiren Tajani, cinayetin faillerinin bulunması gerektiğini ve çıkarların, barış için mücadele edenlerin öldürülmesiyle savunulamayacağını vurguladı.

Hem tarihi hem de coğrafi açıdan Avrupa'nın bir parçası olan Sırbistan'ın AB üyesi olması gerektiğinin altını çizen Tajani, "Sırbistan, Balkanlar'da barış ve istikrar unsuru olabilecek potansiyele sahip büyük bir ülkedir." diye konuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını aktararak, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üyeliği noktasında verdiği destek için AP'ye teşekkür etti.

Vucic, Tajani ile özellikle Kosova meselesini konuştuklarını belirterek, Tajani'nin, Kosova meselesinde Sırbistan'ın ne kadar zor bir pozisyonda bulunduğunun farkında olduğunu ifade etti.

Sırbistan'ın AB ile ticaretindeki artışa da dikkati çeken Vucic, Sırbistan ile AB üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda yüzde 47 arttığını söyledi.

Vucic ayrıca pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da yaptıkları görüşmenin ardından Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic ile birlikte verdikleri barış mesajlarının da son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.