Kaza yapan bir araç, ardından sahibi tarafından satılmak istenirse ikinci el piyasasında asıl değerinden daha düşük fiyata satılmak zorunlu hale gelir. Bu durum araç profesyonel, sorunsuz şekilde tamir edilse dahi farklılık göstermez. İki fiyat arasında olan fark da değer kaybını gösterir.

Ancak değer kaybı tazminatını alabilmek için, bir takım koşullar vardır. Bunları başında başvuran tarafın az kusurlu ya da kusursuz olması gelir. Ayrıca,

  1. Aracın aldığı yol 163.000 kilometreyi geçmemesi,
  2. Otomobilin 10 yaşından az olması,
  3. Kazada bir hasar olması ve onarılması,
  4. Kazada % 100 kusurlu olunmaması,
  5. Otomobilin onarılamayacak duruma gelmemesi,
  6. Önceki tarihlerde yaşanan bir kaza sebebiyle parçalar değişmemesi,
  7. Kaza iki araç tarafından gerçekleştirilmesi gibi koşullar da vardır.

Tüm şartları yerine getiren araç sahipleri, kaza ardından araç değer kaybı başvurusu yapabilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı alabilmek için iki yol vardır. Bunların biri, araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır kapsamında ilgili sürücünün, sigorta şirketidir. Buraya gerekli tüm evraklar ile gidilerek işlemler yapılabilir.

Ancak 15 gün içinde cevap gelmezse ya da bir problem ortaya çıkması halinde, Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir. Buraya müracaat edebilmenin farklı şartları yer almakta olup biri de önceden sigorta firmasına başvurulmuş olmasıdır.

İkinci olarak araç değer kaybı için mahkeme yoluna da gidebilir. Dava ortalama 9 ay ile 1,5 sene arasında devam etmekte olup dile davalının kaldığı yerdeki, yetkili asliye hukuk mahkemesinden açılır. Dilekçeye ilave şekilde,

  1. Araç ruhsatı,
  2. Hasar tespit tutanağı,
  3. Otomobil ekspertiz raporu,
  4. Kazanın gerçekleştiği an tutulan kaza tutanağı,
  5. Hasarı gösteren, her açıdan çekilmiş fotoğraflar gibi belgeler hazırlanır.

Kişiler dava ile aynı zamanda otomobilden yoksun kalma, kazanç kaybı bedeli, ikame araç gibi isteklerde de bulunabilir. Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır diyorsanız, http://degerkaybibasvuru.net/ ile iletişime geçerek gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Araç Değer Kaybında Zaman Aşımı

Araç değer kaybı almak için farklı taraflar söz konusudur. Bu bakımdan trafik kazasında kusurlu otomobil sürücüsü, sigorta firması, trafik kazasında kusurlu otomobilin ruhsat sahibi ve kaskoda gerekli başvurular yapılabilir.

Trafik kazası ardından, başvuru yapabilmek için bir zaman aşımı da vardır. Başvuruda zarar ve tazminat yükümlüsü öğrenilince iki yıllık bir süre olup her halde 10 yıldır.

Bu nedenle kişiler araç değer kaybına başvurmak için hızlı olmalıdır. Ancak gerekli şartları sağladığında emin olunmalıdır.